Vsetín: Pomník na Jasence se díky dotaci dočká úprav a rozšíření

03.05.2022 12:18 | Tisková zpráva

Město Vsetín letos obnoví a rozšíří pomník obětem 1. a 2. světové války na Jasence. Dojde také k úpravám jeho okolí. Na rekonstrukci získala radnice dotaci, která pokryje 85 % nákladů. Nyní se připravují dokumenty k podpisu smlouvy s dotačním orgánem.

Vsetín: Pomník na Jasence se díky dotaci dočká úprav a rozšíření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Náš projekt uspěl a získali jsme 639 tisíc korun na opravu a rozšíření pomníku, což bylo dlouhodobým přáním vsetínských pamětníků. Součástí projektu bude i úprava okolí pomníku a vydání publikace o obětech první světové války. Obnova a rozšíření důstojného pietního místa vsetínským obětem 1. světové války byla představena při veřejném projednávání v roce 2020, kde byli občané seznámeni se záměry radnice. Pomník bude rozšířen o čtyři nápisní desky a budou zde vytesána jména dalších obětí 1. světové války z celého území Vsetína, tak jak byla dohledána zdejším archivem, který na projektu spolupracuje,“ vysvětlila místostarostka Simona Hlaváčová.

Kromě osazení nápisních desek jsou naplánovány i úpravy okolí pomníku. Bude odstraněna stávající zpevněná plocha, dojde k jejímu zatravnění, položení nášlapných kamenů a osázení trvalkami. Publikace přinese informace o obětech 1. světové války ve Vsetíně a její část bude věnována i pomníkům obou světových válek ve slovenských Trenčianských Teplicích, které jsou přeshraničním partnerem Vsetína v tomto projektu.

„Rozšíření a obnova pomníku vyjde na bezmála 750 tisíc korun, město zaplatí ze svého rozpočtu 111 tisíc korun, zbytek pokryje dotace z programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika,“ uzavřela místostarostka Hlaváčová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.