Vsetín: Radní navrhli program pro pomoc podnikatelům, rozhodnou zastupitelé

03.05.2020 16:01

Po prominutí měsíčního nájemného podnikatelům, kteří mají pronajaty nebytové prostory od města a jejichž provozovna byla uzavřena usnesením vlády o zákazu maloobchodního prodeje a provozování služeb, se radní zabývali způsobem, jak pomoci překlenout „koronavirovou krizi“ ostatním místním podnikatelům.

Vsetín: Radní navrhli program pro pomoc podnikatelům, rozhodnou zastupitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Projednali a zastupitelům doporučili ke schválení „Program na podporu podnikání ke zmírnění následků škod vzniklých v souvislosti s krizovými opatřeními za nouzového stavu v roce 2020“. Ten je určen k úhradě měsíčního nájemného živnostníkům a podnikatelům, kteří v souvislosti s výše jmenovaným usnesením vlády nesměli provozovat svou činnost a jejichž provozní prostory nejsou v majetku města. Pokud zastupitelé program schválí, budou vyčleněny na tyto účely z městského rozpočtu 2 miliony Kč.

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

„Situací místních podnikatelů jsme se zabývali již v březnu, kdy jsme schválili prominutí měsíčního nájemného v městských prostorách pro ty, kterým byla vládním usnesením uzavřena provozovna, což bylo v kompetenci Rady města,“ sdělil starosta Jiří Růžička a dodal: „Pomoc se zmírněním ekonomických dopadů však potřebují i ostatní podnikatelé a OSVČ ve městě, proto jsme se rozhodli řešit situaci komplexně a navrhujeme administrativně jednoduchý dotační program, který je určen ke krytí, případně částečné úhradě měsíčního nájmu těm, kteří nemají pronajaté prostory od města. Jeho schválení náleží zastupitelům, ti se jím budou zabývat 6. května.“

Návrh programu je určen pro fyzické a právnické osoby, jejichž vládou uzavřená provozovna sídlí na území Vsetína, jejich obrat za předchozí účetní období nepřesáhl tři miliony korun, mají uzavřenou nájemní smlouvu před datem 29. 2. 2020, minimálně na dobu jednoho roku a mají vyrovnané závazky vůči městu.

„Zastupitelstvu navrhujeme vyčlenit z rozpočtu částku 2 miliony Kč, která bude mezi žadatele rozdělena poměrně dle výše nájemného a měla by být vyplacena do poloviny července. Maximální výše dotace pro jednoho podnikatele by měla být 20 000 Kč, “ uzavřel Růžička s tím, že po rozhodnutí zastupitelstva budou radnicí zveřejněny podrobnosti a pokyny pro žadatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…