Vsetín: Radnice žádá o dotaci pro arboretum

14.03.2021 13:49

Pokud město Vsetín uspěje se svou žádostí o dotaci z programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, vyroste v průběhu příštích dvou let v areálu arboreta v Semetíně krytý altán s možností posezení, který bude možné využívat například i jako venkovní učebnu.

Vsetín: Radnice žádá o dotaci pro arboretum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Zastupitelé na svém únorovém zasedání schválili jak finanční spoluúčast města ve výši 15 procent nákladů, tak i předfinancování celého projektu z městské pokladny. V případě realizace se projekt uzavře semetínským setkáním dětí ze Vsetína a ze slovenských Trenčianských Teplic, které jsou jeho partnerem.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Arboretum Semetín je mimo zimní období častým cílem návštěv školních či předškolních dětí, míří do něj také mnoho turistů, které zajímají rozlišné druhy tradičních i cizokrajných dřevin, jež zde rostou. Vzhledem k tomu, že arboretum je zajímavostí našeho města, o které se mnoho neví, snahou radnice je jeho přírodní krásy zpropagovat nejen v našem okolí, ale například i v partnerském městě Trenčianské Teplice. V rámci výše zmíněného dotačního programu, který je zaměřen na zachování, ochranu, podporu a rozvoj přírodního a kulturního bohatství proto podala ve spolupráci se slovenskými partnery žádost o dotaci, jež by umožnila setkání dětí z obou měst, ale i vylepšení propagace a zázemí arboreta.

Právě to by se mělo v případě získání dotace rozšířit o kryté dřevěné odpočívadlo o rozměrech 5 x 7 metrů, v němž by bylo umístěno šest stolů a dvanáct lavic, umožňujících posezení, ale například i výuku na čerstvém vzduchu. Součástí projektových aktivit by bylo mimo jiné i vydání publikace o arboretu či informační tabule. Celý projekt by pak uzavřelo setkání zástupců obou partnerů, především školáků, z obou měst.

I přesto, že není jasné, zda město se svou žádostí uspěje, zabývali se projektem zastupitelé. Ti totiž museli ještě před rozhodnutím dotačního orgánu schválit případnou spoluúčast města a předfinancování celého projektu z městské pokladny. Celkové náklady by se měly pohybovat kolem 600 tisíc korun, spoluúčast města by činila 15 procent z této částky.

Samotná realizace projektu v případě získání dotace proběhne od listopadu letošního roku do konce října 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…