Vsetín: Úklid města bude ekologičtější

20.02.2020 7:35

Ministr životního prostředí Richard Brabec v minulých dnech schválil finanční podporu ve výši 436 milionů korun více než dvěma stům projektů, které pomohou zlepšit kvalitu ovzduší a řešit následky klimatické změny. Se svým záměrem uspěly i Technické služby města Vsetína, p. o., které získají dotaci na nákup tří nových elektromobilů.

Vsetín: Úklid města bude ekologičtější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Nejvíce peněz půjde z ministerstva na bezúročné půjčky na výměnu starých neekologických kotlů, které pro velký zájem ze strany obcí i občanů čekaly v zásobníku projektů. Další miliony korun zamíří městům a obcím na nákup ekologických vozidel, zajištění zdrojů pitné vody či výzkum adaptačních technologií mírnících dopad klimatické změny.

Podpora ve výši 20 milionů korun je určena 51 úspěšným žadatelům z řad obcí, jejich příspěvkových organizací a institucí, a to na pořízení elektromobilů a jiných vozidel na ekologický pohon. Úspěšné v této kategorii byla i příspěvková organizace Technické služby města Vsetína, která dostane 1,25 milionu korun na nákup tří elektromobilů.

„Technické služby pořídí dvě užitková vozidla. První dodávku využijeme pro vyvážení odpadkových košů ve městě, kde nahradí dosluhující vozidlo. Druhá dodávka zamíří do střediska veřejně prospěšných prací, které se stará o úklid v ulicích. Tam už nám stávající vůz také dosluhuje,“ přiblížil využití nové techniky ředitel technických služeb Lubomír Střelec.

Třetím novým vozidlem bude osobní elektromobil určený pro potřeby zaměstnanců technických služeb. „Dotace může u užitkových vozidel dosáhnout půl milionu korun za jeden vůz, u osobáku je maximální dotace 250 tisíc korun, přičemž dotace může tvořit maximálně 50 procent jeho pořizovací hodnoty,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Pifka, do jehož gesce technické služby spadají.

Na nákup všech vozidel proběhne standardní výběrové řízení. Předpokládaná cena jedné dodávky činí 1,8 milionu korun, u osobního automobilu je to kolem 500 tisíc korun. Dodání vozidel musí podle dotačních podmínek proběhnout do konce tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…