Výše poplatků a novinky v roce 2016 ve městě Pelhřimov

31.12.2015 12:18

Občané a návštěvníci Pelhřimova by měli od nového roku počítat s novinkou, kdy bude pro řidiče zpoplatněno centrum města.

Výše poplatků a novinky v roce 2016 ve městě Pelhřimov
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Cena za vodné včetně stočného za metr krychlový

Lidé v Pelhřimově zaplatí od 1.1.2016 za vodné a stočné včetně DPH 69,95 za metr krychlový. V roce 2015 je cena stanovena na 67,39 korun za metr krychlový.

Nájemné v městských bytech

Cena zůstává stejná jako v roce 2015 – 49,46 Kč/m2.

Poplatek za odpad

Obyvatelé Pelhřimova budou platit v roce 2016 za odpad stejně jako v roce 2015 – 650 korun. Od poplatku jsou osvobozeni občané starší 80 let, a to od počátku roku, ve kterém občan dovrší uvedený věk.

Dále vlastníci objektu, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, pokud se objekt nachází na území města Pelhřimova, a vlastník nebo alespoň jeden ze spoluvlastníků má ve městě Pelhřimov zároveň pobyt, a to v rozsahu: 1.vlastnictví stavby určené k individuální rekreaci, 2.vlastnictví bytu nebo rodinného domu. Pokud vlastník, který má pobyt ve městě Pelhřimov vlastní na území města Pelhřimov více bytů, či rodinných domů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, je osvobozen pouze od poplatku za jeden z nich. Tito vlastníci jsou osvobozeni pouze jako poplatníci.

Dále jsou od poplatku osvobozeny osoby po dobu výkonu trestu odnětí svobody nebo po dobu výkonu vazby, dále osoby umístěné do domovů pro seniory, do psychiatrických léčeben a školských zařízení pro výkon ústavní výchovy, pokud tento pobyt trvá nepřetržitě minimálně 6 měsíců v příslušném kalendářním roce. Od poplatku jsou dále osvobozeny osoby, které se v příslušném kalendářním roce prokazatelně zdržují nepřetržitě déle než 6 měsíců v zahraničí.

Úlevy

Úleva z poplatku ve výši 50 % sazby poplatku se přiznává osobám do 15 let věku do konce kalendářního roku, v němž osoba dovrší uvedený věk a osobám, které jsou držitelem průkazu ZTP/P.

Poplatek je splatný jednorázově nejpozději do 30. dubna kalendářního roku.

Poplatek za psy

Sazby zůstávají stejné od 1.1.2004, a to: Za prvního psa, jehož držitel má trvalý pobyt nebo sídlo v bytových domech je částka 1.200,- Kč. Za druhého a dalšího psa, jehož držitel má trvalý pobyt nebo sídlo v bytových domech je to sazba 2.000,- Kč. Za prvního psa, jehož držitel má trvalý pobyt nebo sídlo v rodinných domech je částka 400,- Kč. Za druhého a dalšího psa, jehož držitel má trvalý pobyt nebo sídlo v rodinných domech je částka 800,- Kč.

Jaké novinky čekají obyvatele a návštěvníky města v roce 2016?

Občané a návštěvníci Pelhřimova by měli od nového roku počítat s novinkou, kdy bude pro řidiče zpoplatněno centrum města. Od 2. ledna 2016 začnou na přesně určených místech historického centra fungovat tři parkovací automaty, a to konkrétně v ulici Růžová, Palackého a na Masarykově náměstí (před domem Lipských). O jejich rozmístění rozhodla podle platného Nařízení města Pelhřimova 25. listopadu rada města. Parkoviště bude fungovat od pondělí do neděle od 8.00 do 17.30 hodin následovně: v ulici Růžová (podélné stání vpravo ve směru jízdy), v ulici Palackého (podélné stání v obou směrech) a na Masarykově náměstí, v části mezi ulicemi Růžová a Palackého (podélné stání vpravo ve směru jízdy). Motoristé, kteří využijí tohoto parkoviště s parkovacím automatem, označeného dopravní značkou č. IP 13c podle vyhlášky č. 30/2001 Sb., zaplatí za prvních 30 minut stání při placení prostřednictvím parkovacího automatu 20 korun. Za každou další započatou hodinu stání pak činí sazba 30 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…