Vyškov: Místní i turisty těší pohodlnější přístup k muzeu

05.10.2018 12:16

Změnily se pěší trasy, přibyla plnohodnotná příjezdová komunikace pro Muzeum Vyškovska, došlo k výměně mobiliáře a plocha se celkově víc přizpůsobila relaxaci a odpočinku.

Vyškov: Místní i turisty těší pohodlnější přístup k muzeu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Revitalizace prostoru mezi zámkem a zámeckou zahradou je hotová. Vyškované a návštěvníci města dostali pohodlnější přístup k muzeu i do zahrady.

Důvodem zásahů byl nevyhovující stav ploch a jejich povrchů. „Jednalo se o poslední prostor v daném území, který nebyl spravený. Navazuje na centrum města. Jde o poměrně významný pěší tah, investice byla potřeba. Území jsme propojili, aby to celé dávalo smysl. Změnili jsme pěší trasy, muzeum získalo příjezdovou komunikaci od křižovatky s Cukrovarskou a Hřbitovní, takže už se nebude zatěžovat komunikace z náměstí Čsl. armády. V místě jsou mimo jiné čtyři nové lavičky, odpadkové koše, došlo k rozšíření veřejného osvětlení,“ vyjmenoval vyškovský starosta Karel Goldemund. Z území zmizela opěrná zeď umístěná u východního křídla zámku.

Připomněl, že krajská příspěvková organizace nechala z peněz svého zřizovatele opravit nádvoří, štěrkopísek tehdy nahradila dlažba. „Na dva roky starou investici muzea jsme nyní navázali. Kombinujeme betonovou a kamennou dlažbu, jinde jsme přistoupili k mlatové úpravě,“ popsal starosta Goldemund.

Stavební zásahy stály zhruba 6 milionů a 170 tisíc včetně DPH. Nejvýhodnější nabídku podala společnost BS-IMEX, spol. s r.o. „Výsledek vypadá velmi dobře. Práce navázaly na zámeckou zahradu, u které existuje pro nadcházející roky několik nápadů, byť v jejím případě jsme na rozdíl od předmuzejního prostoru v památkově chráněné oblasti, což s sebou nese určitá omezení. Jak prostor před muzeem, tak i zahrada jsou nicméně místa, kam za odpočinkem míří řada Vyškovanů,“ doplnil vyškovský starosta.

Za mírným zdržením stál zejména záchranný archeologický výzkum. Odborníci objevili relikty zdiva původního hradu i pozdějšího zámku. Nalezli například kamenný architektonický článek, který patrně pocházel z okenního portálu a je možné ho datovat nejdříve do poloviny 15. století.

Aktuálně se pracuje ještě na nové výsadbě zeleně, což je navazující avizovaná investice. V nové výsadbě bude nejvíc zastoupená lípa srdčitá a habr obecný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…