Vyškov: Místní i turisty těší pohodlnější přístup k muzeu

05.10.2018 12:16

Změnily se pěší trasy, přibyla plnohodnotná příjezdová komunikace pro Muzeum Vyškovska, došlo k výměně mobiliáře a plocha se celkově víc přizpůsobila relaxaci a odpočinku.

Vyškov: Místní i turisty těší pohodlnější přístup k muzeu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Revitalizace prostoru mezi zámkem a zámeckou zahradou je hotová. Vyškované a návštěvníci města dostali pohodlnější přístup k muzeu i do zahrady.

Důvodem zásahů byl nevyhovující stav ploch a jejich povrchů. „Jednalo se o poslední prostor v daném území, který nebyl spravený. Navazuje na centrum města. Jde o poměrně významný pěší tah, investice byla potřeba. Území jsme propojili, aby to celé dávalo smysl. Změnili jsme pěší trasy, muzeum získalo příjezdovou komunikaci od křižovatky s Cukrovarskou a Hřbitovní, takže už se nebude zatěžovat komunikace z náměstí Čsl. armády. V místě jsou mimo jiné čtyři nové lavičky, odpadkové koše, došlo k rozšíření veřejného osvětlení,“ vyjmenoval vyškovský starosta Karel Goldemund. Z území zmizela opěrná zeď umístěná u východního křídla zámku.

Připomněl, že krajská příspěvková organizace nechala z peněz svého zřizovatele opravit nádvoří, štěrkopísek tehdy nahradila dlažba. „Na dva roky starou investici muzea jsme nyní navázali. Kombinujeme betonovou a kamennou dlažbu, jinde jsme přistoupili k mlatové úpravě,“ popsal starosta Goldemund.

Stavební zásahy stály zhruba 6 milionů a 170 tisíc včetně DPH. Nejvýhodnější nabídku podala společnost BS-IMEX, spol. s r.o. „Výsledek vypadá velmi dobře. Práce navázaly na zámeckou zahradu, u které existuje pro nadcházející roky několik nápadů, byť v jejím případě jsme na rozdíl od předmuzejního prostoru v památkově chráněné oblasti, což s sebou nese určitá omezení. Jak prostor před muzeem, tak i zahrada jsou nicméně místa, kam za odpočinkem míří řada Vyškovanů,“ doplnil vyškovský starosta.

Za mírným zdržením stál zejména záchranný archeologický výzkum. Odborníci objevili relikty zdiva původního hradu i pozdějšího zámku. Nalezli například kamenný architektonický článek, který patrně pocházel z okenního portálu a je možné ho datovat nejdříve do poloviny 15. století.

Aktuálně se pracuje ještě na nové výsadbě zeleně, což je navazující avizovaná investice. V nové výsadbě bude nejvíc zastoupená lípa srdčitá a habr obecný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …