Vyškov: Rekonstrukce umožní návrat kultury do zámecké zahrady

11.02.2020 21:10

Pokud má být oživená nejrůznějšími společenskými akcemi, jednoznačně chybí sociální zázemí. Řeč je o záměru zrekonstruovat bývalý domek zahradníka ve Hřbitovní ulici, tedy objekt, který sousedí se zámeckou zahradou. Nevyužívaná budova včetně nádvoří má projít výraznějšími úpravami. Stěžejní je vybudování veřejných toalet a zázemí pro účinkující.

Vyškov: Rekonstrukce umožní návrat kultury do zámecké zahrady
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Město momentálně připravuje podklady pro přípravu investičního záměru, kdy dojde ke změně architektonického řešení vnitřní části domku. Nutno podotknout, že budova je kulturní památkou a celý pozemek se nachází v památkové zóně. „Po mnoho let pro Vyškovany a návštěvníky města kulturních akcí v zámecké zahradě ubývalo. A i nyní platí, že v prostoru probíhají pouze nárazové společenské akce. Studie nám má prozradit náklady chystané rekonstrukce domku a pochopitelně jeho zaměření. Aby mohla společenská setkání ve větším měřítku probíhat, je nutné vybudovat veřejné WC, zázemí pro účinkující, tedy šatny mužů a žen se sociálním zázemím, pochopitelně musíme myslet i na bezbariérový přístup,“ potvrdil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Studie napoví, kam umístit zázemí pro správce areálu, kterým je Správa majetku města Vyškova. Padl také návrh zahrnující možnost občerstvení s malým posezením a výhledem do zahrady, aby si návštěvníci mohli dát třeba kávu nebo zákusek. „Něco takového se vyloženě nabízí. Rovněž nás čeká zamyšlení nad využitím sklepních prostor a druhého nadzemního podlaží. Potenciál je velký, brzy budeme mít v rukou startovací dokument. Cílem dalších kroků bude návrat kulturního a společenského života do zámecké zahrady,“ řekl místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Na jaře roku 2007 proběhlo slavnostní otevření rekonstruované zahrady zapsané v ústředním seznamu kulturních památek včetně rozsáhlých prací na zámecké lodžii. Ty stály 6 milionů korun a mimo jiné myslely na nové schodiště na terasu, z níž si mohou lidé po desetiletích opět prohlédnout celý areál. Architektonické řešení zahrady respektuje stav vzniklý při její obnově v polovině 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…