Vyškov: Zebra dostala zelenou. Vyškovští studenti s návrhem vyhráli

31.10.2018 13:02

Zhruba dvacítku témat předložili studenti v rámci únorového regionálního workshopu projektu Můžeš to změnit! vedení Vyškova. Středoškoláci hovořili o svých názorech, věcech, které je štvou a chtěli by je ve městě změnit.

Vyškov: Zebra dostala zelenou. Vyškovští studenti s návrhem vyhráli
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Workshopů se v rámci Jihomoravského kraje konalo třináct, studenti vytvořili 60 projektů, z nichž 25 dotáhli až k odevzdání žádosti do soutěže o finanční příspěvek na jejich realizaci.

Po prezentaci na brněnské konferenci mohl vzejít jediný vítěz. Nakonec se radovali studenti Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov. Jejich projekt Zebra bezpečí navrhuje vytvoření přechodu pro chodce v Nosálovské ulici. Vznikne v příštím roce.

Studenti se svým projektem uspěli

Kromě odměny 10 tisíc korun pro účely vyhotovení projektové dokumentace k přechodu dostali vyškovští studenti zájezd do Evropského parlamentu ve Štrasburku. „Zvítězili jsme asi proto, že jsme už s realizací projektu začali. Jsme samozřejmě odhodlaní jej dotáhnout do konce,“ zdůraznila za tým studentka Zuzana Pirklová.

Přijetí desetitisícového daru schválili radní města. „Pro nás bylo přínosem se dozvědět, že schvalování není otázkou několika týdnů. Že je to jednoduše dlouhý proces,“ prohlásila další členka týmu Denisa Machalová.

Cílem projektu bylo zbořit mýty o politicích a úřednících a ukázat mladším ročníkům, že jsou to reální lidé se svými životními příběhy, za kterými stojí výsledky každodenní práce. „Z jarní debaty vzešlo několik problémů Vyškova očima mladých lidí. Pochopitelně pro nás měly a mají svou váhu,“ zmínil místostarosta města Břetislav Usnul.

Ti vyškovští ocenili, že radnice jejich podněty bere vážně. „Moc jsem nevěřila, že by nás město vyslyšelo. Mile nás překvapilo, že se s námi místostarosta Břetislav Usnul několikrát sešel a byl nám velmi nápomocný,“ ocenila studentka Machalová.

Samotná výstavba má ovšem před sebou ještě dlouhou cestu: každý přechod musí mít veřejné osvětlení, které se může postavit pouze na stavební povolení. Přechod je dopravní opatření, které podléhá schvalovacímu procesu s nástupní plochou, s parametry bezpečnosti a podobně. „Tedy na celou akci je potřeba zpracovat projekt pro územní a stavební řízení, v příštím roce nicméně přechod pro chodce bude,“ uzavřel místostarosta Usnul. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…