Vyškov: Zpevnění polní cesty mezi místními částmi je hotové

14.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

První úsek je dlouhý 230 metrů, druhý pak 700 metrů. Zpevnění polní cesty mezi místními částmi Hamiltony a Lhota odborníci navrhli z důvodu doplnění chybějící části propojení pro bezpečné vedení pěší a cyklistické dopravy mezi oběma částmi. Nově tak bude možné cestu využívat ve všech ročních obdobích.

Vyškov: Zpevnění polní cesty mezi místními částmi je hotové
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Samozřejmě poslouží i k rekreačním účelům. „Od začátku nám šlo o to, aby byly místní části propojené. Hlavně chodci se díky zpevněné trase vyhnou silnici třetí třídy. Povrch polní cesty je navržený zpevněním ze zhutněného, asfaltového recyklátu s provedením nástřiku. Celkově se bavíme o zhruba 930 metrech,“ upřesnil starosta Vyškova Karel Jurka.

Zatímco první úsek byl domluvený v zesílené konstrukci tělesa polní cesty z důvodu pojíždění zemědělské techniky, druhý je navržený v „lehčím“ provedení. Největší problém u všech podobných liniových staveb jsou pozemkové záležitosti.

„Trvá roky, než se záměr podaří pozemkově vyřešit. V tomto případě jsme museli učinit i vyjmutí z půdního fondu. Nejprve se nabízela trasa v původní polní cestě. Část je ovšem zarostlá náletovými dřevinami a splynula s remízkem, část je zaniklá a rozoraná. Hledali jsme vhodnější variantu i z toho důvodu, abychom nemuseli vstupovat do orné půdy a nekomplikovali zemědělcům obdělávání plochy. Našli jsme jinou trasu, přirozenější, kdy část ve směru od Hamilton jde podél potoka po zaužívané polní cestě, dále se odklání a pokračuje kolem remízku. Koncový úsek směrem ke Lhotě jde po bývalé polní cestě. Tato varianta respektuje zelený pás,“ ocenil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Po opravě komunikace pro chodce a cyklisty spojující Vyškov s Drnovicemi jde o další důležitou investici. O realizaci dlouho připravované akce se postarala společnost EUROVIA CS, práce vyšly na 1 milion a 440 tisíc korun včetně DPH. Hotovo bylo na konci srpna.

Výhledově se podle vyškovského místostarosty nabízí rovněž propojení Rychtářova se Lhotou. „V tomto případě jsou ovšem majetkoprávní vztahy ještě komplikovanější. Je tam velké množství vlastníků půdy,“ doplnil místostarosta Celý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…