Vysoké Mýto: Brandlův oltářní obraz v kostele sv. Vavřince je Památkou roku 2020 Pardubického kraje

19.02.2021 18:35

Zrestaurovaný oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie od Petra Brandla v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě získal nejvyšší hodnocení v krajském kole soutěže Památka roku 2020 (kategorie malá), a díky tomu postoupil do celostátního kola.

Vysoké Mýto: Brandlův oltářní obraz v kostele sv. Vavřince je Památkou roku 2020 Pardubického kraje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Mám z toho velkou radost, protože Brandlův obraz patří ke zlatému fondu našich památek. Je výjimečný svými rozměry, autorem a má zajímavý příběh, jak vznikl a jak se dostal do Vysokého Mýta. Jsem rád, že ho římskokatolická farnost za naší pomoci zrestaurovala a že to členové krajské sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a zástupci kraje a památkové péče ocenili,“ řekl starosta František Jiraský.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Mimořádný obraz je opravdovým unikátem nejen v rámci Brandlovy tvorby, ale i v celém středoevropském barokním umění. Zrestaurován byl v letech 2019-2020 za 1 123 550 korun. Největší podíl byl zaplacen z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, 10 % nákladů uhradilo město Vysoké Mýto. Na opravě obrazu se finančně podílela také Římskokatolická farnost – děkanství Vysoké Mýto, která rovněž zaplatila náklady spojené s transportem obrazu. „Předpokládáme, že v podpoře obnovy kostela s. Vavřince budeme i nadále pokračovat. Opravit by se měl oltář a sakristie,“ řekl starosta.

Ocenění Památka roku se každoročně uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. V krajském kole této soutěže byly kromě Brandlova obrazu dále přihlášeny mobiliář sakristie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku, měšťanský rodný dům J. Ressla s pamětní deskou v Chrudimi, sousoší Kalvárie u kostela Dolních Boříkovicích a pomník V. Kornela ze Všehrd v Chrudimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…