Vysoké Mýto: Vzácný Brandlův obraz se po roce vrátil domů

26.11.2020 19:53

V pátek 20. listopadu byl zrestaurovaný obraz Nanebevzetí Panny Marie nainstalován zpět na své místo na hlavní oltář v kostele sv. Vavřince.

Vysoké Mýto: Vzácný Brandlův obraz se po roce vrátil domů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Obraz Petra Brandla ve Vysokém Mýtě je zcela jednoznačně jednou z nejvzácnějších památek, kterou tady máme. Proto nám jeho stav dlouho ležel na srdci. Byl několikrát kontrolován památkáři i restaurátory. Nakonec jsme na jeho obnovu použili dotaci z Ministerstva kultury,“ řekl místostarosta Martin Krejza. Celkové náklady na restaurování oltářního obrazu Petra Brandla činily 1 133 tisíc korun. Největší podíl byl zaplacen z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Město Vysoké Mýto přispělo částkou 114 tisíc korun.

„Je to pro nás veliká radost. Když včera obraz přivezli a začali ho rozbalovat, tak to tady bylo jako o Vánocích. Takže je to pro nás takový vánoční dar. Jsme rádi, že máme toto význačné dílo Petra Brandla zpátky v našem kostele,“ řekl děkan Římskokatolické farnosti – děkanství Vysoké Mýto Pavel Mistr. Na jeho restaurování se podíleli Jakub Hamsík, Jáchym Krejča a akademická malířka Eva Skarolková. „Návštěvníci se budou moci přesvědčit, jak velkou změnou obraz prošel a konečně ho uvidí v plné kráse, jak ho mistr Brandl namaloval,“ dodal místostarosta. Pokud to protiepidemická opatření dovolí, tak jednu z prvních příležitostí zájemci budou mít o Vánocích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…