Vývojáři z Karviné a Prievidzy si vyměňují zkušenosti

15.02.2020 18:33

Také v letošním roce pokračuje česko-slovenský projekt AdTech zaměřený na zlepšení uplatnitelnosti na trhu práce prostřednictvím osvojení technologie 3D tisku. Žáci základních škol již mají za sebou první zkušenosti s 3D tiskem a také jejich učitelé – vývojáři – nezůstávají pozadu.

Vývojáři z Karviné a Prievidzy si vyměňují zkušenosti
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Po loňském říjnovém studijním pobytu ve slovenské Prievidzi, se na práci svých českých protějšků přijelo podívat osm vývojářů ze Slovenska. „V rámci projektu navštívili základní školy, kde měli možnost vidět výuku a prohlédli si i náš Business Gate, kde mají možnost vidět pořízené 3D tiskárny,“ řekl Josef Woźniak z Odboru školství a rozvoje magistrátu a dodal: „Nejdřív jsme provedli analýzu trhu, poptávky v rámci zaměstnavatelů v regionu, na základě kterého vznikly vzdělávací programy, které se aplikovaly do základních škol u nás a v Prievidzi. Tyto programy se v současné době prvním rokem zkouší ve výuce. Věříme, že získaný výstup ukáže, jakým stylem podpořit u dětí na základních školách zájem o technické obory.“

Mezinárodní spolupráce je zajímavá i tím, že školská legislativa je v obou zemích jiná, a proto i postupy uplatňování projektu v praxi jsou odlišné. „U nás je výuka ve školách řešená způsobem, že děti mají toto téma zavedeno přímo v jednotlivých předmětech, např. v biologii, matematice či informačních technologiích,” vysvětlila Darina Laluhová, referentka pro projekty a investice města Prievidza. K českým osnovám Josef Wózniak řekl: „U nás mají školy možnost volby, každá základní škola si může vybrat svůj způsob výuky, takže jsme šli cestou projektových dnů. To nám dává možnost porovnat a vyhodnotit oba systémy.“

Projekt bude pokračovat výměnnými pobyty dětí z obou měst. I ony budou moci srovnat své nabyté znalosti například prostřednictvím soutěží v modelování a další práce s 3D tiskárnami. Závěrečná konference ve výstupech zhodnotí celý projekt, který však konferencí neskončí. Obě strany v rámci udržitelnosti projektu i dalšího vývoje chtějí pracovat na prohlubování znalostí 3D tisku na základních školách.

Projekt „AdTech“, registrační číslo projektu: 304011D118, je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci pro Programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…