Z Bruntálu až k hrázi po nové cyklostezce

02.08.2020 13:34

Cyklisté dostanou v budoucnu možnost projet celý levý břeh Slezské Harty po nové cyklostezce. Cyklostezka vznikne spojením stávajících zpevněných úseků s novými tak, že výsledkem bude ucelená více než dvacetikilometrová zpevněná trasa bez velkých převýšení a v blízkosti vodní hladiny.

Z Bruntálu až k hrázi po nové cyklostezce
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Realizace cyklostezky je rozdělena do jedenácti úseků. Úseky označené lichými čísly počítají s využitím stávajících zpevněných cest s živičným povrchem, které byly postaveny coby obslužné komunikace v době výstavby vodního díla. V případě úseků se sudými čísly se bude jednat buďto o zcela novou výstavbu, nebo o rekonstrukci a zpevnění stávajícího povrchu. Tyto sudé úseky budou mít taktéž živičný povrch a šířku 3 metry. Celková délka cyklostezky bude 21 420 m. Zatímco realizaci úseků 8 a 10 připravuje Mikroregion slezská Harta, úseky 2, 4 a 6 má na starosti město Bruntál.

Město dostalo na projektovou přípravu dotaci v rámci programu Podpora rozvoje cykloturistiky v MSK na rok 2019 +. Celkové výdaje na zpracování dokumentace pro společné povolení stavby úseků 2, 4 a 6 činí 642 812,5 Kč a dotace 267 859 Kč. Dokončení projektové dokumentace je plánováno do konce letošního roku, následovat bude stavební řízení. Mezitím s přípravami úseků 8 a 10 pokračuje Mikroregion Slezská Harta (MSH), který předložil projekt nazvaný Zlepšení infrastruktury pro cykloturistiku v příhraničních území Moravskoslezského a Trenčianského kraje v rámci dotačního titulu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika.

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí

Mikroregion už získal stavební povolení na oba úseky a letos v září očekává definitivní schválení projektu včetně rozhodnutí o poskytnutí dotace. Poté proběhne výběrové řízení na zhotovitele a samotná stavba. Rozpočet projektu MSH počítá pro českou stranu s náklady ve výši 1 636 790 eur. Podle současných předpokladů by cyklostezka mohla být hotova do dvou let po započetí stavby, vzhledem k její délce, pozemkovým i technickým aspektům však zatím nelze stanovit pevný termín dokončení v celé plánované délce.

Stezka povede od Bruntálu lokalitou „za lomem“ do Dlouhé Stráně, odtud dále podél hlavní silnice (po pravé straně) k mostu přes Haldůvku, poté se stočí doprava do lesa a bude pokračovat k loukám naproti Karlovci. Odtud, nově postaveným úsekem, se bude vinout podél vody do Razové a dále prakticky až k hrázi, povětšinou místy, která už nyní hojně využívají cyklisté na horských a trekingových kolech.

S cyklostezkou vznikne v rámci projektu MSH také propagační materiál ve formě skládané cykloturistické mapy. Materiál bude pro všechny partnery projektu stejný a bude jak v české verzi, tak slovenské verzi. Vytvořená mapa bude obsahovat také výčet a stručný popis přírodních a kulturních zajímavostí. Tato cyklostezka má být doplněna o cyklostezku vedoucí na protějším břehu přehrady tak, aby vznikl okruh okolo celé přehrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…