Zábřeh: Projekt RE-USE dává život starým věcem

25.08.2018 7:34

S novinkou, která pomůže snížit množství vyprodukovaného odpadu, se v těchto dnech seznamují občané Zábřeha. Sportovním potřebám, hračkám, knihám ale i vybavení domácností nebo třeba nábytku můžou prodloužit život díky projektu RE-USE, který spustila městská společnost EKO servis Zábřeh.

Zábřeh: Projekt RE-USE dává život starým věcem
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Projekt RE-USE „Život starým věcem“ má za úkol redukovat množství odpadu prodloužením životního cyklu použitých, ale stále funkčních věcí. Tento projekt je specifický tím, že přispívá k ochraně životního prostředí a zároveň ve spolupráci se společností EKO servis Zábřeh podporuje místní psí útulek.

„Prvotní myšlenka projektu se zrodila u pracovníků sběrného dvora Separex. Ti sledovali, jak občané odevzdávají i věci, které byly v dobrém stavu a daly se stále účelně využít. Podněty přicházely i od samotných občanů, kteří se dotazovali, kam by mohli nepotřebné, ale funkční věci odložit. Proto vznikl projekt RE-USE Zábřeh, na kterém se podílí město Zábřeh, EKO servis Zábřeh s. r. o. a Technické služby Zábřeh, příspěvková organizace,“ popsal založení projektu ředitel Technických služeb Zábřeh Milan Doubravský.

Občané mohou použitou funkční věc zdarma odevzdat ve sběrném dvoře Separex na Leštinské ulici. V centru města na Školské ulici si pak kdokoli další může použité věci odkoupit za symbolickou částku. Důsledná evidence věcí z RE-USE pomůže v následné statistice získat data o množství věcí, které se nestaly zbytečně odpadem a byly navráceny do oběhu.

„Prodloužení životního cyklu věcem, které by se jinak staly odpadem, přispěje k šetrnému využívání přírodních zdrojů, a je tak další z aktivit města a občanů pro ochranu životního prostředí“ doplnil starosta František John.

Do budoucna by ředitel Technických služeb Zábřeh rád fungování RE-USE Zábřeh propojil se sociálním službami rovnou na dvou úrovních. Lidé, kteří se ocitnou v sociální tísni, by jednak mohli snadněji získat potřebné vybavení domácnosti, nebo by mohli být přímo v RE-USE Zábřeh zaměstnaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…