Zábřeh: Retro představí lovecké chaty v Jeseníkách

18.03.2019 6:32

Ve středu 20. března zahájí vernisáží unikátní výstava v zábřežském kině Retro, která návštěvníky zavede do tajemných zákoutí našich hor.

Zábřeh: Retro představí lovecké chaty v Jeseníkách
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Prostřednictvím svých fotografií je pozve na výlet k loveckým chatám Hrubého a Nízkého Jeseníku, Rychlebských hor, Králického Sněžníku, Hanušovické a Zlatohorské vrchoviny Zdeňka Jordanová.

V Jesenické oblasti se nachází stěží uvěřitelné množství loveckých chat. Některé ve vyšších partiích Hrubého Jeseníku vznikly z původních kamenných přístřešků pro pastevce, většina chat však byla postavena přibližně v letech 1885 až 1914. Jejich architektura charakterizovala jejich tehdejší majitele. Jiné byly chaty v panství knížete Liechtensteina, jiné v panství barona Kleina, jiné na území vratislavského arcibiskupství či v teritoriu Řádu německých rytířů. Podle autorky má každá chata má svůj příběh, zejména ty nejstarší. Je na nich vidět, kolik dřiny dalo našim předkům je vybudovat, zvlášť v náročném terénu Hrubého Jeseníku. Vernisáž výstavy se začátkem v 17 hodin bude doplněna projekcí a přednáškou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…