Žamberk: Socha sv. Jana Nepomuckého má novou hlavu

02.01.2021 13:35

Při stavební činnosti na rekonstrukci chodníku v Zámecké ulici došlo k poškození hlavy sochy sv. Jana Nepomuckého. Poškození zjistily garantka NPÚ a referentka památkové péče ve chvíli, kdy klesla svatozář na hruď sochy a na krku světce se objevila trhlina.

Žamberk: Socha sv. Jana Nepomuckého má novou hlavu
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Díky včasnému zásahu se podařilo odborně sejmout hlavu sochy dříve, než se zřítila ze srázu a došlo k jejímu nevratnému zničení. Speciální poděkování proto patří Ing. Mgr. Alžbětě Bílkové, Ph.D. (NPÚ) a Ing. Ivetě Hoffmannové (REUP).

Přivolaný restaurátor MgA. Marek Běťák hlavu sochy odborně sejmul, vypracoval odbornou zprávu a navrhl způsob opravy. Poškození sochy se ukázalo jako mechanické a bylo zřejmě způsobeno stavební činností. Opravu jsme proto uplatnili u zhotovitele stavby, který souhlasil s její úhradou. Zároveň jsme využili situace, kdy byla hlava sochy sejmuta a nechali opravit a nově pozlatit svatozář.

Nyní je tato barokní památka, jejíž původ je datován do roku 1731, opravena. Světce je možno znovu vidět v jeho plné kráse, kterou na posledním snímku zachytil Miroslav Kočí. Děkujeme za souhlas s použitím fotografie.

Investiční náklady:
Restaurátorská dokumentace 3.630 Kč
Oprava hlavy 21.045 Kč (lešení, nerezový čep, opětovná instalace hlavy, retuš spojovací spáry) - uhradil zhotovitel stavby
Oprava a zlacení svatozáře 4.140 Kč

Trocha historie na závěr:
Sv. Jan Nepomucký (1340-1393) je v křesťanské ikonografii zobrazován jako kanovník v chórovém oděvu. Janova svatozář je doplněna pěti hvězdami, v ruce drží kříž a palmovou ratolest. Palma je symbolem vítězství, hvězdy zastupují legendu, podle níž vltavští rybáři nalezli po smrti Janovo tělo, případně pět ran Kristových či písmena latinského tacui (mlčel jsem - nevyzrazení zpovědního tajemství). Hvězdy kolem hlavy jsou atribut mezi světci velmi zvláštní, neboť s hvězdami kolem hlavy je zobrazována pouze Panna Marie. Jan je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních pohromách a povodních (kvůli způsobu své smrti – po mučení byl vhozen do Vltavy). Jeho vyobrazení lze nalézt na mnoha místech v kostelech. Svatojánské sochy patří k typickým atributům české krajiny, především na mostech (sv. Jan jako patron vod). Podle sv. Jana Nepomuckého bylo roku 1929 pojmenováno Nepomucenum, česká papežská kolej v Římě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…