Žatec: Lidé si stěžují na hluk z HP Pelzer. Firma slíbila nápravu, ale neví se, kdy k ní dojde

24.09.2018 18:23

Noční hluk, který nedovolí klidný spánek, je největším problémem, který už několik let trápí obyvatele lokality kolem závodů bývalé Šroubárny a cukrovaru.

Žatec: Lidé si stěžují na hluk z HP Pelzer. Firma slíbila nápravu, ale neví se, kdy k ní dojde
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Zejména hlukem se proto zabývala další společná schůzka, kterou svolalo město Žatec na radnici a při které se setkali zástupci obyvatel s šéfem žateckého závodu Radimem Foldynou. Lidé se na setkání dozvěděli, jaké problémy se budou postupně řešit, ale vytoužený okamžitý klid jim nikdo nemohl zaručit. I proto zvažují, že podají tzv. sousedskou žalobu.

Jde o žalobu, jejímž výsledkem může být soudní rozhodnutí, které vymezí povinnost sousedovi zdržet se protiprávního jednání v podobě rušení hlukem. „Jsou omezována naše vlastnická práva,“ zdůraznila při jednání na radnici Anna Buraňová, jedna z obyvatelek, které hluk i další důsledky průmyslové výroby dlouhodobě obtěžují. Lidé například v letních měsících nemohli v noci spát u otevřených oken. A i když je měli zavřená, hluk je stejně budil. „Dcera opakovaně pláče, je ve stresu, nevyspíme se ani já a manžel,“ uvedla další žena ze sousedství bývalé Šroubárny. „Je to čím dál horší, stupňovalo se to v posledním měsíci,“ řekl další z obyvatel lokality.

Šéf žateckého závodu na výrobu automobilových komponentů Radim Foldyna lidem slíbil, že firma se bude problémem zabývat. „Chceme tu zůstat a dál vyrábět, pokuty a stížnosti bereme vážně. Pracujeme a budeme pracovat na tom, abychom výrobu odhlučnili a odprášili,“ slíbil na jednání.

Jeden z největších problémů, pravidelné noční přejíždění nákladních aut a vysokozdvižných vozíků, má odstranit výstavba nové skladové haly přímo v areálu HP Pelzer v bývalém cukrovaru. Dosud se totiž materiál převáží mezi výrobním závodem a externím skladem v bývalé Šroubárně. Na velkou investici ale závod zatím neměl vyčleněné peníze. „Dnes jsem dostal informaci, že peníze v investičním plánu budou,“ ujistil Radim Foldyna.

Podobných slibů ale lidé dostali už řadu, proto je berou s rezervou. Navíc není zatím jisté, kdy se hala začne stavět.

Další problém, který podle lidí musí firma vyřešit, je chování řidičů a zaměstnanců. Ti v nočních hodinách nešetrně zacházejí s kovovými díly, postranicemi aut či kontejnery, navíc zbytečně jezdí ulicí pod okny na „ještěrkách“ na zpátečku, takže vozík neustále pípá. Když jeden z obyvatel řidiče napomenul, dostalo se mu vulgární odpovědi. „Budeme to řešit, personál se pořád obměňuje, máme ho přes pracovní agentury. Pracovníky ze Žatce už nemůžeme sehnat, protože tu žádní nejsou,“ vysvětlil špatnou situaci na trhu práce Radim Foldyna.

Na setkání také zazněly další problémy, z nichž některé se podařilo vyřešit – třeba zápach v Rooseveltově ulici nebo vysazení stromů na okraji areálu jako odhlučňovacího zeleného pásu a další. Radnice se snaží lidem vyjít vstříc i chystanými opravami komunikací. Měření hluku, využívání staveb bez řádného povolení, za něž už firma platila pokuty, nebo špatný technický stav nákladní aut ale město vyřešit nemůže – to jsou problémy v kompetenci státních orgánů, jako je Stavební úřad, Krajská hygienická správa, Česká inspekce životního prostředí nebo Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…