Žatec: Mapu města by mohly změnit (staro)nové názvy ulic či náměstí

10.05.2020 19:03

Sedm jiných nebo zcela nových názvů ulic či náměstí by se mohlo časem objevit na mapě Žatce.

Žatec: Mapu města by mohly změnit (staro)nové názvy ulic či náměstí
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Návrhy se zabývala pracovní skupina, již tvoří zástupci muzea, knihovny či městského úřadu a rady města. Ve všech případech se jedná o pracovní návrhy, o kterých se bude dál jednat. O schválení názvu ulice, náměstí či jiného veřejného místa musí rozhodnout zastupitelstvo města.

Pracovní skupina například projednala návrh žateckých občanů na přejmenování stadionu Mládí, který by mohl nést jméno významného místního pedagoga Karla Heidenreicha. Skupina se shodla na možném názvu MLÁDÍ – stadion Karla Heidenreicha.

Právě v souvislosti se stadionem Mládí pracovní skupina vznikla. Když město dostalo podnět k úpravě jeho názvu, z prvních debat vyplynulo, že nové nebo jiné názvy by mohly mít i další místa. Proto město vytvořilo pracovní skupinu, jež má návrhy projednávat a určovat pro ně nějaká pravidla.

I další témata se týkala přejmenování, a to několika náměstí ve městě. Konkrétně náměstí 5. května by se mohlo jmenovat Floriánské, současné Nerudovo náměstí by mohlo být Hrnčířským a Žižkovo náměstí by se změnilo v Loretánské. Ve skutečnosti by nešlo o nové názvy, ale o návrat ke jménům, která už tato náměstí kdysi měla a která jsou historicky doložená.

Další názvy by se měly na žatecké mapě objevit zcela nově. Nová ulice v Bezděkově, která na své pojmenování čeká, by mohla nést jméno Žateckých letců. Pro nově vznikající ulici v lokalitě Kamenný vršek se čeká na návrhy jména. Vzejít by mohlo i od obyvatel, kteří v ní koupili parcely a staví si tam své domky.

Poslední změna by se měla týkat významného žateckého lékaře a historika Adolfa Seiferta. Letos si město bude připomínat 110. výročí jeho úmrtí. Podle členky pracovní skupiny a ředitelky regionálního muzea by si doktor Seifert zasloužil, aby některá ulice ve městě nesla jeho jméno. Která by to ale mohla být, zatím není jasné.

Pokud budou zastupitelé o nových názvech ulic a náměstí ve městě rozhodovat, budou mít k dispozici i další důležité podklady. Například počty osob či firem, které v těchto lokalitách nyní bydlí nebo mají své sídlo a kterých by se přejmenování nejvíce dotklo kvůli změnám dokladů a listin. Například na náměstích Nerudově, 5. května a Žižkově má své sídlo přihlášeno dohromady půl stovky firem a bydliště dvě stovky osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…