Žatec: Rozpočet města na rok 2019

01.01.2019 10:56

S rozpočtem ve výši 573,5 milionu korun začne v roce 2019 hospodařit město Žatec. Na své schůzi v minulém týdnu jej schválili zastupitelé.

Žatec: Rozpočet města na rok 2019
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Jde o rozpočet, se kterým se počítá na začátku roku a jenž se bude v dalších měsících upravovat formou rozpočtových opatření. Schválený rozpočet počítá s příjmy 433 milionů Kč a výdaji 573,5 milionu Kč. Rozdíl mezi příjmy a výdaji 140,5 milionu Kč pokryje záloha předpokládaného přebytku hospodaření z letošního roku.

Tento očekávaný přebytek tvoří dvě částky. Z větší části jde o peníze, které byly schválené na výdaje v roce 2018, ale buď se nezačaly čerpat vůbec nebo se úplně nevyčerpaly. To se týká například některých investic. Druhá částka, přes 34 milionů Kč, je skutečný přebytek hospodaření nad rámec letošního rozpočtu.

Příjmy města tvoří z největší části daňové příjmy, které se očekávají ve výši 322,5 milionu Kč, což je o 31 milionů více než byl schválený rozpočet pro letošní rok. Další příjmové položky tvoří nedaňové příjmy (např. poplatky, pokuty), kapitálové příjmy (prodeje pozemků) a přijaté transfery, což jsou převážně příjmy ze státního nebo krajského rozpočtu.

Výdaje z největší části tvoří běžný provoz (správa města, školství, kultura...) v předpokládané výši 339,6 milionu Kč, správa a obnova majetku ve výši 65,8 milionu Kč a kapitálové výdaje 168,2 milionu Kč. Jejich součástí je Investiční fond města, ve kterém je připraveno 70 milionů korun, a částka 22 milionů Kč je připravena na kofinancování dotačních titulů. Skutečné investice ale mají být vyšší, protože se některé akce převádějí z roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.