Žatec: Vzpomínka na letce s Lípou republiky. Den památek se zaměří na dvorky

10.09.2018 17:37

Dny evropského dědictví (EHD) s bohatým doprovodným programem budou hlavní událostí nejbližšího víkendu.

Žatec: Vzpomínka na letce s Lípou republiky. Den památek se zaměří na dvorky
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

V týdnu se ale také konají kulturní akce, pieta válečným letcům, jednání zastupitelů a také první podzimní Farmářský trh.

Farmářský trh s prodejem regionálních regionálních výrobků a výpěstků se koná v pátek 14. září od 8 hodin.

O den dříve začíná nová výstava ve Staré papírně a ve čtvrtek se také koná schůze zastupitelů. Už odpoledne ve čtvrtek 13. září proběhne vzpomínková akce, jež připomene hrdinství válečných letců u památníku v Podměstí. Letošní pieta bude slavnostnější než jindy, neboť město a spolek Letci Žatec vzpomínku spojují s oslavou 100 let vzniku Československa. Výročí bude připomínat čerstvě vysazená Lípa republiky a pamětní deska.

Dny evropského dědictví se letos v Žatci zaměří na téma dvorků. Organizátoři netradičním způsobem, tematicky zaměřeným programem na různých dvorcích, upozorní na žateckou architekturu a zákoutí různých objektů. Zároveň jsou zdarma zpřístupněná všechna žatecká muzea a objekty Chrámu Chmele a Piva.

EHD se konají také na zámku Stekník. Dny Evropského kulturního dědictví jsou v letošním roce jednou z dalších příležitostí seznámit se při speciálních prohlídkách s postupem restaurátorských prací, které na památce probíhají již od roku 2017. „Jedná se o rozsáhlou obnovu zahrnující celé západní křídlo zámku, včetně dvou hlavních sálů a vstupních chodeb. Budete mít možnost mimořádně tyto prostory navštívit, seznámíte se zde s technologiemi a postupy uplatňovanými při obnově památky. Při prohlídce uvidíte například nově zrestaurované malby hlavního sálu, znázorňující antický chrám s alegoriemi čtyř živlů, jejichž autorem je známý pozdně barokní malíř Kryštof Seckel,“ uvedla kastelánka zámku Jana Zajíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…