Žatec: Vzpomínka na letce s Lípou republiky. Den památek se zaměří na dvorky

10.09.2018 17:37

Dny evropského dědictví (EHD) s bohatým doprovodným programem budou hlavní událostí nejbližšího víkendu.

Žatec: Vzpomínka na letce s Lípou republiky. Den památek se zaměří na dvorky
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

V týdnu se ale také konají kulturní akce, pieta válečným letcům, jednání zastupitelů a také první podzimní Farmářský trh.

Farmářský trh s prodejem regionálních regionálních výrobků a výpěstků se koná v pátek 14. září od 8 hodin.

O den dříve začíná nová výstava ve Staré papírně a ve čtvrtek se také koná schůze zastupitelů. Už odpoledne ve čtvrtek 13. září proběhne vzpomínková akce, jež připomene hrdinství válečných letců u památníku v Podměstí. Letošní pieta bude slavnostnější než jindy, neboť město a spolek Letci Žatec vzpomínku spojují s oslavou 100 let vzniku Československa. Výročí bude připomínat čerstvě vysazená Lípa republiky a pamětní deska.

Dny evropského dědictví se letos v Žatci zaměří na téma dvorků. Organizátoři netradičním způsobem, tematicky zaměřeným programem na různých dvorcích, upozorní na žateckou architekturu a zákoutí různých objektů. Zároveň jsou zdarma zpřístupněná všechna žatecká muzea a objekty Chrámu Chmele a Piva.

EHD se konají také na zámku Stekník. Dny Evropského kulturního dědictví jsou v letošním roce jednou z dalších příležitostí seznámit se při speciálních prohlídkách s postupem restaurátorských prací, které na památce probíhají již od roku 2017. „Jedná se o rozsáhlou obnovu zahrnující celé západní křídlo zámku, včetně dvou hlavních sálů a vstupních chodeb. Budete mít možnost mimořádně tyto prostory navštívit, seznámíte se zde s technologiemi a postupy uplatňovanými při obnově památky. Při prohlídce uvidíte například nově zrestaurované malby hlavního sálu, znázorňující antický chrám s alegoriemi čtyř živlů, jejichž autorem je známý pozdně barokní malíř Kryštof Seckel,“ uvedla kastelánka zámku Jana Zajíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…