Žďár nad Sázavou: Bezpečnost nebo pohodlí? U škol je příliš velký provoz

28.10.2017 7:35

V poslední době dochází v ranních hodinách ke zvýšenému pohybu vozidel poblíž základních škol. Většina těchto řidičů jsou rodiče, kteří své děti chtějí dovézt co nejblíže škole. Bohužel takové chování rodičů podstatně snižuje bezpečnost dětí v okolí škol.

Žďár nad Sázavou: Bezpečnost nebo pohodlí? U škol je příliš velký provoz
Foto: Žďár nad Sázavou
Popisek: Žďár nad Sázavou, bazilika.

Od začátku roku se opět rapidně zvýšil nárůst lidí, kteří ráno přijíždí do těsné blízkosti základních škol. Většina základních škol ve Žďáře nad Sázavou otvírá ráno v 7.40 a žáci musí být ve třídě v 7.55. V těchto patnácti minutách se tak v okolí školy nachází větší množství dětí. A ve spojení se silničním provozem se z toho stává velmi nebezpečná kombinace. „Pro nás je to téměř neřešitelný problém,“ komentuje situaci Jaroslav Ptáček, ředitel Základní školy Švermova 4. Na tom, že rodiče často nedodržují dopravní předpisy, se shodne i s ředitelkou Základní školy Palachova 2.

„V okolí naší základní školy máme bohužel také problém s některými neukázněnými řidiči. Největší problém nám to dělá ráno, kdy rodiče jezdí až na parkoviště pro zaměstnance, kde je značka zákazu vjezdu. Na tomto parkovišti se právě ráno srocuje největší množství dětí,“ potvrzuje svou špatnou zkušenost Jana Bernardová, ředitelka Základní školy Palachova 2. Takové chování se netýká zdaleka všech. Většina rodičů nechává svá auta v dostatečné vzdálenosti od školy a krátký kousek děti vodí ke škole osobně nebo je nechají jít samotné. Bohužel menší část rodičů, která nedbá pokynů ohledně bezpečnosti, tak ohrožuje svým chováním spořádanou většinu dětí.

Buďme k sobě ohleduplní

„Vidíme každý den, jak se před školami motájí desítky aut. Moc prosím rodiče, aby zvážili, zda musí k zavezení až ke škole použít automobil nebo zda mohou dítě vyložit v bezpečné vzdálenosti od školy tak, aby nemuseli zajíždět přímo před školu,“ popisuje své pocity starosta města Zdeněk Navrátil. Ředitelé škol se také zabývají tím, jak rodiče na rizika upozornit. „Na začátku roku jsme apelovali na rodiče, aby parkovali na novém parkovišti Střední zdravotnické školy a nejezdili až do samotného zákazu,“ dodává Bernardová. Ptáček k tomu dodává, že osobně vyzývá rodiče na rodičovských schůzkách k tomu, aby svým autem nejezdili až ke škole. „Myslím, že by situaci trochu zlepšilo, kdybychom před školou udělali ostrůvky pro krátkodobé zastavení a bezpečné vysazení dětí,“ popisuje možné řešení Ivo Kuttelwascher, ředitel Základní školy Komenského 6.

Městská policie tento nešvar eviduje a snaží se aktivně řešit. Většinou ale hlídá nebezpečné přechody a na samotné řidiče u škol již nemá kapacitu. Od listopadu by se to však mohlo zlepšit, vzhledem ke stažení hlídky od Zámku, kde nyní pomáhá školákům poblíž stavby nové autobusové zastávky. „U druhé a třetí základní školy nevyhodnocujeme situaci jako tak kritickou, protože je zde náš asistent prevence, který pomáhá dětem při přecházení. U čtvrté základní školy doporučujeme, aby děti vysazovali v některé z okolních ulic, kdy následně stačí seběhnout ke škole, u pětky doporučujeme, aby zajeli na nové parkoviště u zdravotnické školy, odtud to děti mají již po chodníku, kam je zákaz vjezdu, přímo ke škole.“ popisuje nejlepší místa k vysazení dětí Martin Kunc, vedoucí strážník Městské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …