Zlín: Velké kino. Zůstane zachováno?

26.01.2018 16:10

Jednání o rekonstrukci Velkého kina, které je od března 2016 kvůli havarijnímu stavu uzavřené, stále probíhají. V první polovině letošního roku se očekává vydání odborného stanoviska Národním památkovým úřadem. Podle něj bude následně definováno zadání architektonické soutěže, ze které vzejde návrh na rekonstrukci objektu.

Zlín: Velké kino. Zůstane zachováno?
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„S Národním památkovým ústavem jsme jednali naposledy v prosinci minulého roku na jeho půdě v Praze. Vypadá to, že nám doporučí zachovat v co největší míře původní kovovou konstrukci Velkého kina s tím, že zároveň vznikne zcela nová konstrukce, jenž umožní objekt modernizovat a následně využívat víceúčelově. Co se týká vnějšího vzhledu, jsme s památkáři zajedno v tom, že bude zachovaná „krabice od bot,“ tedy původní vzhled budovy,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

Budoucím osudem Velkého kina se zabývá odborná skupina. Kromě památkářů a zástupců radnice v ní jsou architekti, například uznávaný Josef Pleskot, statici, inženýři i představitelé Zlínského filmového festivalu, který bude po otevření objektu opět jedním z jeho hlavních uživatelů.

Přestože se o osudu Velkého kina zatím vedou hlavně debaty s památkáři, město jako majitel objektu již definuje jeho další využití. „„Musí být multifunkční, o tom není pochyb. Vzhledem k nutnosti zachování sálu v co největším objemu přitom neočekáváme, že Velké kino bude ekonomicky soběstačné. Jeho hodnoty jsou jinde. Zároveň je však nutné Velké kino organizačně propojit s Kongresovým centrum, které má v budoucnu velký ekonomický potenciál. Budeme se snažit jej využívat v maximální možné míře a prostor Velkého kina nám k tomu pomůže. Výsledkem by pak mohlo být společné neztrátové hospodaření těchto dvou dominantních objektů,“ uvedl náměstek primátora Jiří Korec, který je jedním z členů odborného kolokvia.

Velké kino bylo postaveno v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu, jehož autorství je přisuzováno architektu Františku Lydie Gahurovi. Původní kapacita hlediště dosahovala výše 2 270 míst. Přestože byla postupně snížena na 1010 sedadel, šlo stále o největší kino s celoročním provozem v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…