Znojemské historické vinobraní 2011

13.09.2011 11:56

Slunce zalilo vinice i město Znojmo, které oslavilo letošní Znojemské historické vinobraní. Největší slavnost vína a burčáku v České republice přilákala 77 tisíc návštěvníků.

Znojemské historické vinobraní 2011
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Kromě ochutnávání toho nejlepšího vína jižní Moravy mohli diváci vidět řadu kapel, divadelních a tanečních představení, rytířských turnajů a historických slavností, nebo nakoupit nejrůznější pochoutky a suvenýry.

Vrcholem programu každého ročníku Znojemského historického vinobraní je tradiční průvod krále Jana Lucemburského, v němž letos účinkovalo na 400 postav v dobových kostýmech, na 30 koní a zdobené vozy. Královský pár pronesl děkovnou řeč k lidu a přijal klíče od města Znojma z rukou purkmistra - starosty města Znojma Vlastimila Gabrhela. K potěšení krále i pro výstrahu lidu vykoupali místní kati v městské kašně nepoctivého šenkýře, zloděje koní a nakonec potrestali lehkou ženu.

Na hlavním podiu vystoupily v pátek kapely Hradišťan, Docuku, Javory Beat, Laura a její tygři, BraAgas a Kollerband. V sobotu sklidili potlesk publika No Name, Markéta Konvičková, B Side Band s hosty Matějem Ruppertem, Terezou Černochovou a Romanem Dragounem, Aneta Langerová a Buty.

Na Znojemském hradě se ochutnávala ta nejlepší vína nesoucí označení VOC prvního apelačního systému v ČR. Mezi nimi výjimečně aromatická vína z odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Víno teklo proudem i v dalších desítkách mázhauzů, šencích, restauracích i na stáncích v ulicích Znojma.

Ve městě se také letos soutěžilo „O nejlepší mázhauz" Znojemského historického vinobraní 2011. O přízeň návštěvníků, kteří hodnotili kvalitu vína a burčáku, výzdobu mázhauzu i milou obsluhu v dobových kostýmech, se ucházelo celkem 11 mázhauzů. Titul „O nejlepší mázhauz" získal mázhauz U císaře Zikmunda, Vinařství Waldberg Vrbovec. 2. místo obsadil mázhauz U Mikuláše z Hnanic, Vinice - Hnanice. Na třetím místě se umístil mázhauz U Jindřicha z Lipé, Zdeněk Saray.

Znojemské historické vinobraní zakončil 16 minutový ohňostroj.

Fotografie a další informace najdete na www.znojemskevinobrani.cz v sekci „Pro média".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…