Znojmo: Část Louckého kláštera by se mohla proměnit ve vzdělávací centrum

29.06.2017 18:00

Znojmo chce získat dotaci na realizaci česko-rakouského projektu s názvem Centrum obnovy Louka – Znojmo, díky kterému by v budově tzv. staré školy v areálu Louckého kláštera vznikla zbrusu nová vzdělávací instituce pod taktovkou dvou vysokých škol: Vysokého učení technického a Donau – Universität Krems – Universität für Weiterbildung. Celková investice, ze které by finance putovaly i na rekonstrukci budovy, je vyčíslena na 50 milionů korun.

Znojmo: Část Louckého kláštera by se mohla proměnit ve vzdělávací centrum
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Projekt je zaměřený na zachování, ochranu propagaci a rozvoj kulturního dědictví. Dá se shrnout do dvou vzájemně propojených částí – do rekonstrukce budovy staré školy v lokalitě kláštera Louka a do vzniku vzdělávací instituce nazvané Centrum obnovy Louka.

„Loucký klášter je dominanta Znojma a bylo by skvělé, kdyby se zadařilo oživit jeho další část. O to se snažíme od roku 2010, kdy se město stalo vlastníkem objektu,“ komentoval plány starosta Vlastimil Gabrhel a dodal, že přínos projektu vidí obzvlášť ve vzniku instituce: „Opravy jsou nutné, ale samotné aktivní využití veřejností je pro nás důležitým krokem,“ uvedl starosta.

Díky projektu by se budova staré školy dočkala kompletní rekonstrukce – od zajištění statiky, změny dispozice interiéru, zřízení vstupu do kostela, až po fasádu objektu a výměnu oken a dveří – a pro Centrum vzdělávání by vzniklo reprezentativní sídlo.

Zastupitelé proto schválili podání žádosti a zároveň zařazení částky do rozpočtu města na léta 2018 – 2020. Maximální příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj (dále EFRR) na realizaci projektu činí 85 %, 5 % je financováno ze státního rozpočtu a na Znojmo, jakožto příjemce dotace, spadá zbylých 10 % výdajů, tedy max. 5 milionů korun z rozpočtu města.

Na území ČR a Rakouska se nachází velké množství nevyužitých stavebních kulturních památek (dále jen SKP), které již teď vyžadují obnovu – stejně jako klášter Louka ve Znojmě. Cílem projektu je vytvořit impuls ke vzniku nové vzdělávací instituce, která bude připravovat – vzdělávat – pracovní sílu potřebnou právě pro obnovu SKP. Zároveň se stane centrem vzdělanosti pro široké okolí a bude spojovat rozdílné přístupy k památkové ochraně a řemeslnému provádění staveb při obnově objektů.

Žádost o dotaci z programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika připravuje Odbor územního plánování a strategického rozvoje města Znojma. Hlavním partnerem je Vysoké učení technické v Brně a rakouským partnerem je Donau – Universität Krems – Universität für Weiterbildung. Termín podání žádosti je 3. listopadu 2017 a v případě úspěchu je realizace projektu naplánována na tříleté období v 2018 – 2010.

LOUCKÝ KLÁŠTER

Areál Louckého kláštera, který byl letos prohlášen za národní kulturní památku, je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě.  Město je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Kompletní rekonstrukce se dočkala například bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny. Od loňského roku se po etapách pracuje na výměně oken.  Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství. V části objektu bývalé konírny nyní vzniká penzion, na vlastní náklady jej buduje soukromý podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…