Znojmo: Čím větší reflexní plocha, tím budete lépe viděni

20.05.2016 9:14

Nejen řidiči, ale také chodci, pro které je střet s jedoucím autem vždy velmi rizikový, mají na silnici své povinnosti.

Znojmo: Čím větší reflexní plocha, tím budete lépe viděni
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Od února tohoto roku k nim patří zákonem stanovená povinnost mít nosit prvky z reflexního materiálu. „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích,“ zní přesná citace zákona.

Sníženou viditelností je přitom definována situace, kdy účastníci provozu dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty a to například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

Reflexní prvky mohou to být jakékoliv – přívěsky, vesty, šle, nášivky, ale nejvhodnější je reflexní vesta nebo reflexní páska, která je viditelná ze všech stran. Pásku je nejlepší umístit do výše pasu (na konec rukávu, kdy pohyb ruky zvyšuje viditelnost) a na nohu kolem kolena, a to zejména na straně, která je blíže silnici. Máte-li pouze jednu pásku, pak je doporučeno umístit ji na ruku.

Jedna reflexní páska stojí cca 25 až 30 korun a lze ji zakoupit ve sportovních potřebách, v pracovních oděvech, na internetu. K vyšší viditelnosti za tmy přispívá i světlé oblečení. A důležité při ochraně vlastního zdraví je nezapomínat, že chodec nemá na přechodu vždy přednost!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…