Znojmo: Festival vína zaznamenal 14 120 návštěvníků

09.05.2022 10:11 | Tisková zpráva

Festival vína VOC Znojmo 2022 to rozjel naplno. Což je pro znojemské vinaře skvělý výsledek, neboť každý ročník charakterizuje jednak kvalita vína, jednak atmosféra festivalu.

Znojmo: Festival vína zaznamenal 14 120 návštěvníků
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Taková návštěvnost je pro ně benefit. Prostřednictvím festivalu uvedou na trh nový ročník vín VOC Znojmo a návštěvníci je jako první ochutnají první květnovou sobotu. Znojmo tak ožívá „druhým Vinobraním“.

„Velmi si vážíme všech, kteří letošní ročník navštívili, je to pro nás důležitá zpětná vazba nejen k festivalu samotnému. Je třeba si uvědomit, že tři odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelné, navíc se zbytkovým cukrem do 15g/l typické pro Znojemskou vinařskou podoblast, si za 14 ročníků našly takovou přízeň mezi milovníky a znalci vín. To není běžné, spíše výjimečné, snad i ojedinělé,“ hodnotí předseda VOC Znojmo František Koudela.

Je evidentní, že apelační systém VOC je cesta správným směrem, a na Znojemsku jsme si toho vědomi. Právě festival a podobné aktivity lákají na Znojemsko návštěvníky, aby zde poznávali místní terroir, kde se rodí hrozny našich typických odrůd.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Pestrost sauvignonů, ryzlinků i veltlínů letos oslovila návštěvníky nejen ze Znojma, ale i z dalších koutů naší republiky. „Pacov, Příbor, Hlučín, Lučany nad Nisou, Olomouc, Litovel, Tišnov, Praha, Blansko, Brno, Děčín, Ostrava, Náchod, Vrchlabí, Písek… Tato města jsou známa z prvního vzorku anketních kuponů a to teprve zpracováváme kompletní vyhodnocení ankety,“ poodhaluje František Koudela.

Co dalšího anketa prozradila? Za víny VOC Znojmo mnozí dorazili poctivě již po čtrnácté, tudíž nevynechali ani jeden ročník festivalu. 8 z 10 návštěvníků nejsou Znojmáci, většina tu tedy pravděpodobně stráví dva až tři dny, což má na vinařskou turistiku významný vliv.

Nad očekávání návštěvníky zaujala novinka, relax zóna VOC u rotundy sv. Kateřiny. Vedle odrůdových ulic se tak otevřel další prostor s možností ochutnat vína VOC Znojmo. „Při letošní návštěvnosti i toto místo přispělo ke komfortu zvolit si nejvhodnější místo k degustaci a zároveň vyzvalo k příjemné procházce naším krásným městem,“ dodává František Koudela.

Atmosféru festivalu podtrhl folklor v podání místního Dyjavánku, Dyjavanu či cimbálky Antonína Stehlíka, ale i Cimbálové muziky Klaret z Mikulova. O další hudební žánry se postarala kapela Trombenik, hrající temperamentní lidovou hudbu vycházející z židovské tradice, a Hrdza, která k nám ze Slovenska přivezla jedinečný mix rocku, folkloru a worldmusic.

Na podporu Nadace pro transplantaci kostní dřeně se v rámci festivalu uskutečnila akce Šperkování a Vinaři jdou na dřeň. Do registru se zapsalo 37 dárců a prodej autorských děl českých šperkařek i charitativní prodej vín VOC Znojmo opět vynesly pěknou sumu. Tu brzy prozradí paní Iveta Hlobilová, které patří obrovský dík za elán, který se svými kolegy vkládá do této důležité akce.

Festival se konal pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma, Svazu vinařů ČR a Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…