Znojmo: Kaplička v Kasárnách je nejlépe opravenou památkou v kraji

05.05.2021 21:23

Nejlépe opravenou památkou Jihomoravského kraje za rok 2020 v kategorii drobných staveb je kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého v Kasárnách, v městské části Znojma. Za první místo získalo město odměnu 50 tisíc korun.

Znojmo: Kaplička v Kasárnách je nejlépe opravenou památkou v kraji
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Odborná porota vybírala ze 45 nominovaných památek, které soutěžily v jednotlivých kategoriích. Dobrou zprávu přivezl ze zasedání Zastupitelstva Jihomoravského kraje Karel Podzimek, místostarosta Znojma a krajský zastupitel. „Nejen Znojmo, ale i okres může být hrdý. Cenu veřejnosti získala i obec Blížkovice a její kostel sv. Bartoloměje a mezi oceněnými je i rekonstruovaná keramická továrna v Kravsku. Děkujeme majitelům, že se o své památky starají a gratuluji k úspěchu,“ řekl místostarosta Karel Podzimek.

Kasárenská kaplička, která soutěžila v kategorii drobné stavby, je umístěná u bývalé císařské silnice ve středu městské části Kasárna. V těsné blízkosti vstupu do kapličky se nachází druhotně umístěná barokní socha sv. Jana Nepomuckého ze 40. let 18. století vytvořená v dílně Jiřího Antonína Heinze na objednávku znojemských jezuitů. Druhé místo v této kategorii získala boží muka v obci Vratěnín.

V kategorii velkých staveb získala první místo Keramická továrna Kocanda v obci Kravsko, druhé místo obsadil Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Ratíškovicích.

V kategorii výtvarné umění, resp. restaurování, získala první místo práce z Brna, a to restaurátorská obnova fresek v kostele sv. Leopolda. Druhé místo získal oltář svatého Kříže v kostele Jména Panny Marie, který nalezneme ve farnosti ve Křtinách.

O rekonstrukci kapličky

Město Znojmo kapličku nechalo kompletně zrekonstruovat v roce 2020. Kromě oprav fasády, oken, dveří a střechy, proběhly i práce v interiéru. Provedena byla sanace zdiva, izolace podlahy a položení nové dlažby. Při odstraňování vnitřní výmalby byla objevena původní interiérová výzdoba stěn, která byla obnovena a doplněna. Ze stěn interiéru bylo odstraněno sololitové obložení a nahrazeno dřevěným deskovým opěradlem. Interiér byl na závěr vybaven novým sedacím nábytkem.

Změny se dočkalo také nejbližší okolí stavby. Její předprostor byl vydlážděn kamenným odsekem. V rámci oprav byla do důstojnější polohy posunuta socha sv. Jana Nepomuckého. Socha světce byla následně restaurována a byl pro ni zhotovený nový slohově odpovídající podstavec. Restaurování sochy provedl Petr Roztočil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…