Znojmo: Na Horním náměstí ve Znojmě zasahovaly jednotky IZS

22.05.2022 19:33 | Tisková zpráva

Na Horním náměstí ve Znojmě ve čtvrtek 19. května zasahovaly jednotky hasičů, záchranářů i policistů. Nic se naštěstí nestalo, jednalo se o simulovaný zásah v rámci kampaně Den bez úrazu. Ukázka měla za cíl nejen předvést práci jednotek integrovaného záchranného systému, ale také přinést poučení o tom, jak se v případě nehody zachovat. Akce se zúčastnilo více než 700 dětí z místních škol.

Znojmo: Na Horním náměstí ve Znojmě zasahovaly jednotky IZS
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Den bez úrazu je zaměřen především na prevenci úrazu. „Akcí chceme ale také ukázat, jak se zachovat, když už se něco vážného stane. Jak správně postupovat, poskytnout první pomoc a zachránit život. Nejvíce úrazů se stane v dopravě. Proto se akce zaměřila na bezpečnost silničního provozu,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

Od 9:00 hodin bylo náměstí zaplněno dětmi z místních základních a mateřských škol. V 10:00 hodin se staly svědky simulované dopravní nehody. Scénář nehody ukázal následky srážky nepozorného jezdce na koloběžce s osobním autem. Při nehodě měli přihlížející možnost vidět zásah a vzájemnou spolupráci všech záchranných složek. Rolí zraněných se ujali studenti Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy zdravotnické Znojmo (dále SZŠ a VOŠZ) a její průběh komentovala vyučující této školy Radka Procházková.

V rámci programu bylo možné prohlédnout si výbavu záchranného hasičského a sanitního vozu s vybavením a techniku Policie ČR. Studenti SZŠ a VOŠZ předvedli ukázku poskytování první pomoci. Pro malé i velké byl připraven bohatý doprovodný program. Mohli projít florbalovou průpravou, zopakovat si pravidla silničního provozu, absolvovat opičí dráhu, změřit si tlak i tuk a mnoho dalšího.

Kampaň Den bez úrazu organizuje Zdravé město Znojmo ve spolupráci se SZŠ a VOŠZ. Na organizaci programu se dále podíleli: BESIP, Zdravotnická záchranná služba JMK, Hasičský záchranný sbor, Policie ČR, Městská policie Znojmo, Vojenská zdravotní pojišťovna, Středisko volného času Znojmo, Cyklo Kučera, s.r.o., TJ Znojmo LAUFEN CZ.

„Děkujeme všem partnerům akce, kteří přispěli k organizaci této akce,“ poděkoval Jakub Malačka.

Národní dny bez úrazů

Tato kampaň je jednou z největších komunitních kampaní, která je zaměřená na prevenci úrazů zejména u dětí a mládeže. Kampaň Národní dny bez úrazů, probíhající pod záštitou Světové zdravotní organizace (WHO), má zvýšit informovanost o rizicích úrazů a snížit jejich počet a závažnost. Úrazy u dětí a mladistvých v ČR jsou nejčastější příčinou úmrtí. Nejvíce k těmto úrazům dochází v dopravě, proto se také preventivní a osvětové akce zaměřují na bezpečnost silničního provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…