Znojmo: Na Šobes zpracují studii. Jako podklad pro UNESCO

30.01.2020 7:34

Znojemská radnice nechá zpracovat studii potenciálu vinice Šobes, která má sloužit jako materiál pro posouzení možnosti zápisu Šobesu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Znojmo: Na Šobes zpracují studii. Jako podklad pro UNESCO
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Šobes je jednou z nejlepší a nejstarších vinic v Evropě a také oblíbeným výletním cílem místních i turistů. Rozhodli jsme se proto podpořit snahy Znovínu Znojmo, který vinici vlastní a rád by ji na seznam UNESCO zapsal, neboť pokud by se nám to podařilo, znamenalo by to pro naše město i celý region obrovský úspěch a vyšší prestiž,“ říká starosta Jan Grois.

Společný postup v otázce Šobesu a UNESCO je podle ředitele Znovínu Znojmo Pavla Vajčnera dobrý nápad. „Žijeme v přesvědčení, že všechny významné vinařské státy mají jednu dvě oblasti v UNESCO, naše republika by si taky jednu zasloužila. Zapsáním vinice Šobes do UNESCO by pomohlo známosti, potažmo i exportu vín z celé České republiky. Dali bychom tím světu signál, že vinařství na Moravě i v Čechách má velmi dlouhou tradici a je potřeba s ním počítat. Jsme ale na začátku. Doteď jsme sbírali podklady a provedli archeologický průzkum, jehož závěry radnici poskytneme, aby mohly sloužit jako podklad pro zpracovávanou studii,“ doplňuje Pavel Vajčner.

Studii, která má být hotová koncem roku, vypracuje profesor Pavel Pavloušek, jenž působí na Mendelově univerzitě v Brně a na výzkumech vinice Šobes se již v minulosti podílel. Profesor Pavloušek zanalyzuje detailně celou lokalitu, zmapuje její historii, klimatické podmínky a jejich specifika a podmínky reliéfu vinic.

Zpracovaná studie bude sloužit jako podkladový materiál pro následné zhodnocení potenciálu Šobesu pro zápis do indikativního seznamu Ministerstva kultury a následně na seznam UNESCO, a to prostřednictvím srovnání s jinými vinařskými lokalitami v UNESCO, jakými jsou například Wachau Cultural Landscape nebo Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape.

„Je to proces na několik měsíců, možná i let. Ale důležité je začít, zjistit reálné možnosti a pokusit se tuto výjimečnou oblast dostat do většího povědomí,“ uzavírá starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…