Znojmo: Na znojemský hrad míří restaurátor

26.07.2021 14:36

Více než 700 tisíc korun umožní zrestaurovat nástěnné malby ve dvou místnostech znojemského hradu, který je v majetku města Znojma, ale slouží v současné době krajskému Jihomoravskému muzeu, které sem návštěvníky láká na své výstavy a expozice.

Znojmo: Na znojemský hrad míří restaurátor
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Restaurátor se zaměří na místnosti v prvním poschodí hradu. V menší místnosti s vedutou města (malby zachycující pohledy na město Znojmo) opraví restaurátor poruchy omítek (trhliny), obrazy na stěnách, vyčistí dekorativní malby fabionu a stropu, provede sjednocení barevných vrstev, barevnou retuš částí malby a jednobarevný nátěr mezi ornamentální prvky výmalby.

V druhé místnosti, větší s výhledem do parku, jsou práce podobné, restaurátor tu opět provede vyčištění a opravu omítek, čištění obrazových výmaleb na stěnách, sjednotí barevné vrstvy a vymění nevhodné technické doplňky.

Restaurátorské práce provede během letních měsíců Tomáš Petržela. Dokončit by je měl do konce října letošního roku. Náklady prací jsou vyčísleny na 728 tisíc korun, přičemž 600 000 korun by měla pokrýt dotace z Ministerstva kultury, o kterou město požádalo z Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón.

Znojemský hrad je ve vlastnictví města Znojma. Prostřednictvím jeho příspěvkové organizace Správy nemovitostí města Znojma do něj i postupně investuje. Od roku 2015 jsou to opravy za více než 2 milionů korun.  Ve stručném výčtu můžeme zmínit opravu místností č. 21 a jejich následnou výmalbu (2015 – 2016), klempířské práce (2017), opravu parket v 1. patře (2017) a renovaci parket v 1. patře (2019). Dále je to například nová elektroinstalace a výmalba, které proběhly ve dvou etapách (2018-2019), restaurátorské práce a následná zpětná montáž dřevěného malovaného stropu v jedné z místností (2018).

Dlouhodobě se také realizovala oprava krovů a střešní krytiny. Probíhala po etapách a investice města se tu v letech od 2011 do 2018 vyšplhala na více než 18 milionů korun.

Ke zvelebování prostor hradu velkým dílem přispívá i samo Jihomoravské muzeum ve Znojmě, které je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje a provozuje zde svoji činnost. Za posledních pět let jde o částku přesahující 5 milionů korun. Využívá i různých dotačních titulů, a to nejen na realizaci vlastních aktivit, ale právě i na obnovu či modernizace památky.

Z větších investic je to realizace nového kamerového systému (dotace z Ministerstva kultury), odlití 16 ks plastik H. Lederera do bronzu, opravy císařského sálu a mezisálu včetně nátěru oken - (dotace INTEREG V-A AT-CZ - Projekt I-CULT), restaurování velmi vzácného kladívkového klavíru, Joseph Dohnal, r. 1818 (dotace z Ministerstva kultury), z dotace Ministerstva kultury byl zakoupen a na hradě vystaven i konvolut skla z šatovské brusírny a pořízeny byly i nové vitríny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…