Znojmo: Navrhovatelé prezentovali své projekty, jak zlepšit město

05.09.2018 13:01

Pilotní ročník participativního rozpočtu, projekt Tvoříme Znojmo, má za sebou další část. V úterý 4. září navrhovatelé veřejně prezentovali své projekty, kterými chtějí zlepšit město Znojmo nebo městskou část. Celkem bylo prezentováno 27 projektů a přímo na místě proběhlo také první kolo hlasování.

Znojmo: Navrhovatelé prezentovali své projekty, jak zlepšit město
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Děkujeme všem navrhovatelům i občanům, kteří přišli podpořit jednotlivé návrhy. Rádi vidíme, že lidem záleží na jejich okolí a využili projektu participativního rozpočtování Tvoříme Znojmo, kterým se mohou zapojit do rozhodování o dalším rozvoji města,“ řekl místostarosta Jakub Malačka, zodpovědný politik za projekt Znojmo Zdravé město, pod jehož záštitou se participativní rozpočtování ve Znojmě rozjelo.

Samotná veřejná prezentace byla jednou z podmínek projektu Tvoříme Znojmo, do kterého občané přihlásili celkem 55 projektů. Část z nich musela být vyřazena, neboť nesplňovala potřebné náležitosti projektu, ať už z pohledu formálního, tak i majetkoprávního nebo finančního. Zajímavostí je, že z 27 prezentovaných projektů se jich 15 týkalo města Znojma a 12 městských částí.

Přímo na místě proběhla i první vlna hlasování. Každý z přítomných měl možnost udělit 5 kladných a 2 záporné hlasy. Nyní dostanou možnost vyjádřit se k jednotlivým projektům i občané, kteří se prezentace nezúčastnili, a to prostřednictvím online hlasování za pomoci systému Mobilní rozhlas. Hlasování bude spuštěno v pondělí 10. září a bude probíhat do 7. října. Všechny projekty jsou již nyní k prohlédnutí na webu ZDE. Na webu bude umístěn také odkaz na online hlasování. Registrovaní uživatelé Mobilního rozhlasu dostanou avízo o hlasování automaticky (e-mailem či notifikací).

Po sečtení hlasů z obou kol se vytvoří pořadí projektů, které určí, jaké projekty se v příštím roce budou realizovat. Na realizaci jsou vyčleněny 3 miliony korun pro projekty v městských částech a 3 miliony korun pro město Znojmo.

Participativní rozpočet – Tvoříme Znojmo

Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje nyní poprvé.

Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům. Podrobnější informace naleznete ZDE.

Zdravé město Znojmo

Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností. Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.