Znojmo: Občané díky třídění elektra ušetřili ropy na více než 2 miliony kilometrů

07.05.2022 8:35 | Tisková zpráva

Za rok 2021 zajistili občané Znojma sběr 263 069 kg vysloužilých elektrozařízení. Výrazně tak přispěli například ke snížení emise skleníkových plynů, spotřebě elektřiny nebo úspoře vody, čímž ulevili životnímu prostředí. Ve městě je rozmístěno celkem patnáct červených kontejnerů, které slouží právě pro třídění drobného elektra a 2 sběrné dvory na větší vysloužilé elektrospotřebiče.

Znojmo: Občané díky třídění elektra ušetřili ropy na více než 2 miliony kilometrů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Studii výsledků sběru elektroodpadů město Znojmo obdrželo od společností Asekol a Elektrowin, se kterými dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděného elektra. Na základě environmentálního vyúčtování za rok 2021 je možné vyčíslit pozitivní dopad snahy občanů ve třídění a také zprostředkovat zajímavé souvislosti. Například díky recyklaci stovky notebooků se uspoří spotřeba elektrické energie pro domácnost až na 3 roky nebo vytřízením 100 kg elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže.

V loňském roce bylo kolektivním systémem Asekol ve Znojmě zpracováno 74 704 kg elektrozařízení a kolektivním systémem Elektrowin 188 365 kg elektrozařízení. Dohromady bylo uspořeno 2 170,03 MWh elektřiny a 95 601,28 litrů ropy. Bylo ušetřeno množství vody, které je spotřebováno při 59 882 sprchování a při 1 136 809 mycích cyklech myčky nádobí. Úspora ropy se rovná spotřebě potřebné k ujetí 2 264 379 km v osobním autě. Sběr elektra snížil také emise skleníkových plynů CO2 o 2 297,1 tun.

Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný dopad na životní prostředí a všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží velký dík.

Město Znojmo od společnosti ASEKOL obdrželo Certifikát environmentálního vyúčtování za rok 2021. Jde o přesný výpočet přínosu pro životní prostředí, který vznikl na základě zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů odevzdaných občany města Znojma. Základem je studie životního cyklu (tzv. LCA - Life Cycle Assesment) vyřazených televizí a monitorů i drobných elektrospotřebičů. Kolektivní systém Elektrowin, který také zpracovává nevyužívané elektrozařízení ohodnotil město Znojmo jako spolupracujícího partnera Osvědčením o podílu na zlepšení životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…