Znojmo: Poplatek z pobytu bude od nového roku 20 korun, vybraná částka podpoří propagaci regionu

16.09.2021 21:23 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města Znojma na svém zasedání schválilo obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku z pobytu, která nahrazuje tu dosavadní. V nové vyhlášce se upravuje výše poplatku. Ta bude od 1. ledna 2022 zdvojnásobena na 20 Kč za osobu a noc.

Znojmo: Poplatek z pobytu bude od nového roku 20 korun, vybraná částka podpoří propagaci regionu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Vybrané peníze zůstávají v rozpočtu města a jsou využity na propagaci města a celého regionu. V současné době je výše poplatku 10 Kč, což znamená výběr částky kolem 750 000 Kč za kalendářní rok. „S pouhými 10 korunami patří Znojmo k městům s nejnižší sazbou poplatku v celé České republice. Samotné náklady na administraci tohoto poplatku jsou však velmi vysoké, a také proto jsme se rozhodli jej navýšit,“ vysvětluje místostarosta Lukáš David, který má v gesci oblast cestovního ruchu.

Při optimistické prognóze se bude vybraná částka v budoucnu pohybovat kolem 1,5 milionu korun. „Tato suma by umožnila potřebné navýšení rozpočtu destinační společnosti ZnojmoRegion, z.s., formou mimořádného příspěvku města Znojma,“ popisuje místostarosta Lukáš David.

Destinační společnost ZnojmoRegion, z.s. funguje od roku 2017, sdružuje téměř 40 obcí a podnikatelů v turismu v regionu Znojemska a Podyjí (město Znojmo je zakládajícím členem) a zajišťuje propagaci tohoto regionu. Více o činnosti spolku najdete ZDE.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Obecně závazná vyhláška 3/2021

Předmětem OZV 3/2021 je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu. Ubytovatel, který je plátcem poplatku, je povinen písemně ohlásit správci poplatku zahájení činnosti, která spočívá v poskytování přechodného ubytování osob za úplatu, a to ve lhůtě do 15 dnů od zahájení této činnosti. Stejným způsobem a ve stejné lhůtě oznámí ubytovatel správci poplatku ukončení činnosti (tzv. Ohlašovací povinnost).

Sazba poplatku

Od 1. ledna 2022 bude sazba poplatku činit 20 korun za osobu za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku. Každý ubytovatel je povinen vést v písemné podobě evidenční knihu. Poplatek se správci poplatku odvádí každé pololetí.

Jakým způsobem činnost ohlásit, jak odvést poplatek z pobytu a všechny potřebné dokumenty najdete ZDE v sekci Poplatky – odbor finanční. Kontaktní osobou je Bohunka Dehnerová (bohunka.dehnerova@muznojmo.cz, tel. 515 216 307).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…