Znojmo: Střípky z matriky - 214 uzavřených sňatků a 977 narozených dětí

23.01.2021 17:02

Rok 2020 byl i pro naše matrikářky nezvyklý. Přes měsíc se neoddávalo, setkávaly se s menšími svatbami i svatebčany s tvářemi pod rouškami. I přesto přináší rok 2020 pozitivní bilanci – v roce 2020 bylo uzavřeno 214 sňatků a narodilo se 977 dětí.

Znojmo: Střípky z matriky - 214 uzavřených sňatků a 977 narozených dětí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jako každý rok se znojemské matrikářky podělily o zajímavosti, se kterými se při své práci setkaly. Svatebních obřadů bylo v roce 2020 pouze o deset méně oproti roku 2019, a to i přesto, že se od 15. března do 20. dubna neoddávalo. První svatba v roce se konala 5. ledna, poslední svatba 23. prosince.

Národnost svatebčanů byla pestrá – vedle Česka měli v dokladech zapsáno Slovensko, Ukrajina, Bělorusko, Itálie, Madagaskar, Velká Británie, Německo nebo Rakousko.

Ze 428 snoubenců uzavíralo manželství 97 rozvedených nebo ovdovělých. Nejmladší nevěsta byla ročník 2000, ženich 2001. Naopak nejstarší nevěsta se narodila v roce 1955 a nejstarší ženich o deset let dříve v roce 1944.

Místa obřadů byla různá. Nejvíce svateb bylo uzavřeno v obřadní síni, oddávalo se na znojemském hradě, v Louckém klášteře, Spáleném mlýně, ve vinařstvích, penzionech nebo i na soukromé zahradě v Oblekovicích.

Do manželství vstoupil také pár, který své první manželství ukončil po pouhých dvou letech a čtyřech měsících trvání. Z manželství se jim narodily dvě děti, jako rozvedeným se jim narodily také dvě děti a po 38 letech se pár rozhodl opět vstoupit do manželství.

Na sv. Valentýna uzavřel manželství muž, který se ve stejný den narodil. A datum 20. února si jako den svatební vybrali snoubenci, kteří spolu žijí 20 let. Dvacítka je provází životem, a proto i to datum 20.2.2020.

Obřadní síň zažila v minulém roce i svatby jubilejní: Rubínové (40 let) – 10 obřadů, Zlaté (50 let) – 17 obřadů a jednu Diamantovou (60 let).

V roce 2020 se narodilo více chlapců než dívek

Za rok 2020 se ve Znojmě narodilo celkem 977 dětí – 510 chlapců a 467 děvčat. V loňském roce prvenství mezi jmény získalo chlapecké jméno Jakub. Toto jméno zapsaly matrikářky do matriční knihy narození celkem šestadvacetkrát. Oblíbená jména u chlapců byla také Tomáš, David a Petr. Holčičkám vévodila jména Eliška, Anna a Tereza.

Mezi jmény se objevovala i ta staročeská – Antonín, Eduard, Metoděj, Doubravka, Johanka, Meda nebo Leontýna. Rodiče dali svým dětem i jména neobvyklá – dívky pojmenovali Deborah, Dilara, Luna, Grace, Ennie, Jesenija, Lola, Mila, Odeta. Hochy Atrey, Joshua, Noel, Rayen, Reed, Sedrik, Stiles a Timotej.

V roce 2020 se ve znojemské nemocnici narodilo celkem 7 dvojčátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…