Znojmo: VOC Znojmo má třiadvacet nových vín. A už čtyři do Královské řady

30.08.2015 9:20

VOC Znojmo se rozrostlo o třiadvacet nových vín s označením vín originální certifikace. Rozhodla o tom komise degustátorů na včerejším zatřiďování vín, které probíhalo v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě. Z devětadvaceti přihlášených vín jich třiadvacet obdrží pásku VOC Znojmo, dvě z toho jsou vína odrůd Ryzlink rýnský zařazená do Královské řady a o jejich finální uvedení na trh tak rozhodne až druhá komise, před uvedením vína na trh, jak ukládají podmínky pro zařazení vín do Královské řady. Vína Královské řady se mohu na trh uvádět po 33 měsících od data ověření sběrů hroznů.

Znojmo: VOC Znojmo má třiadvacet nových vín. A už čtyři do Královské řady
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

S myšlenkou Královské řady přišli vinaři VOC Znojmo před dvěma lety. Půjde o vůbec první speciální řadu v rámci vín originální certifikace. A půjde pouze o vína odrůdy Ryzlinku rýnského. „Znojemská vína odrůdy Ryzlinku rýnského mají velký potenciál ke zrání na lahvi. A vzhledem k tomu, že vína s označením VOC Znojmo se mnohdy prodají do jednoho roku, jsme se rozhodli vytvořit unikátní Královskou řadu vín VOC Znojmo,“ vysvětlil již dříve myšlenku Královské řady František Koudela, předseda VOC Znojmo. První Vína Královské řady přijdou na trh až v roce 2017, a to v omezeném množství. „Ryzlinky z Královské řady už patří do tzv. Velkých vín. Opravdu půjde o jedinečná a TOP vína vyzrálé kvality,“ doplňuje František Koudela.

Do Královské řady jsou zatím zařazena čtyři vína. První dva Ryzlinky rýnské prošly komisí v loňském roce (Znovín Znojmo a Vino Hort, oba jsou ročníku 2013), letos je doplní další dva– jeden z Vinařství Waldberg Vrbovec, ročník 2013, druhý z Vino Hort, ročník 2014.

Ostatních jednadvacet nových vín pod značkou VOC Znojmo, která prošla čtvrteční komisí, ochutnají již tradičně poprvé návštěvníci Znojemského historického vinobraní. Pásku VOC Znojmo obdrželo sedm vín odrůd Ryzlinku rýnského, sedm vín odrůd Veltlínského zeleného, šest vín odrůd Sauvignon a jedno Cuvée. „Na vinobraní na scéně VOC Znojmo tak nabídneme na sedmdesát našich vín, včetně těchto třiadvacet nově zatříděných,“ dodává František Koudela. Návštěvníci ze všech koutů republiky i zahraničí se tak mohou těšit na opravdu typická znojemská vína nejvyšší kvality.

Drtivá většina zatřiďovaných vín jsou vždy vína aktuálního ročníku, letos tedy ročníku 2014. Nově zatříděná vína VOC Znojmo budou moci milovníci vína ochutnat na Znojemském historickém vinobraní – v pátek 11. září a v sobotu 12. září na scéně VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny.

Obecné informace

Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. Označení VOC však cílí v první řadě na spotřebitele, který má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje opravdu kvalitní víno, které je typické pro danou oblast. Pro Znojemsko jsou to vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvéé. Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění.

Na identifikační pásce nalezne každý zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži. Pro spotřebitele je tato kontrolní páska garancí původu a výjimečnosti vín z vybraných viničních tratí znojemské vinařské podoblasti.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…