Znojmo: Velká párty na hradě potrvá až do konce října

09.08.2021 19:51

V císařském sále znojemského hradu se budou slavit narozeniny – a to rovnou dvoje! Oslava potrvá od poloviny srpna až do konce října. A kdo si takhle dlouhou oslavu zaslouží? No přeci – malíř Alexander Pock a sochař Hugo Lederer – znojemští rodáci, jejichž díla jsou stále žádaná, přestože by oba letos oslavili 150. narozeniny.

Znojmo: Velká párty na hradě potrvá až do konce října
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jihomoravské muzeum ve Znojmě připravilo oběma umělcům, narozeným roku 1871, pořádný dárek v podobě společné výstavy na znojemském hradě. Hugo Lederer, přestože je přibližně o 10 měsíců mladší než Pock, už tak trochu začal slavit v červnu. Muzeum totiž doplnilo expozici v přízemí znojemského hradu o stylizovaný sochařův berlínský ateliér, k němuž byla inspirací dobová fotografie.

Díky dotaci Jihomoravského kraje pak od poloviny srpna vystřídají díla Alexandera Pocka a Hugo Lederera výstavu jejich vrstevníků Joži a Franty Úprkových v císařském sále. Výstava s názvem Střety: Alexander Pock & Hugo Lederer připomene tvůrčí činnost obou umělců – ukáže, v čem se jejich cesty spojovali, kde se naopak rozcházeli a čemu všemu museli během života čelit.

A že se té noblesy nemůžete dočkat? Zkrátit čekání si můžete už teď nahlédnutím do Ledererova ateliéru v rámci prohlídky znojemského hradu. Do diářů si ale zapište hlavně termín 14. 8. 2021, kdy to celé vypukne! A že vám jména Pock ani Lederer nic neříkají? Nevadí! Teď je ideální příležitost se s těmi, kteří tu žili před námi, šířili dobré jméno Znojma a zanechali po sobě výraznou uměleckou stopu, seznámit!

Střety: Alexander Pock & Hugo Lederer
14. 8. 2021 – 31. 10. 2021
znojemský hrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…