Znojmo: Veřejnost se seznámila s průběhem prací na obnově Městského lesíka

12.04.2022 17:39 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 7. dubna se uskutečnila již druhá veřejná prezentace projektu obnovy Městského lesíku, kterou lesníci zahájili v říjnu loňského roku. Více než 50 osob se přišlo seznámit s postupem prací a harmonogramem prací na nadcházející měsíce. Zodpovězeny byly také dotazy od veřejnosti.

Znojmo: Veřejnost se seznámila s průběhem prací na obnově Městského lesíka
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Prezentaci vedl lesník Městských lesů Znojmo Ondřej Benešovský, spoluautor projektu Pavel Borusík, a Jiří Zahrádka, který u projektu zajišťuje biologický dozor. Přítomen byl také starosta města Znojma Jakub Malačka a ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.

Práce probíhají po etapách. Dokončeny byly první dvě etapy prací, které zahrnovaly těžbu dřevin v centrální části lesíku a v jeho severní části. Celkem muselo být vykáceno na 650 stromů. Před samotnou těžbou zdravotní stav jednotlivých stromů posuzoval lesník městských lesů, projektový dozor, biologický dozor i arboristé. Následně byly odstraněny stromy, jejichž zdravotní stav byl nevyhovující a pro návštěvníky nebezpečný.

V uplynulých dnech byla zahájena první etapa výsadby. Vysázeno bylo 157 vzrostlých stromů – 97 lip a 60 dubů. Nyní se dokončují přípravy na výsadbu v rámci projektu Školní les. Ta bude zahájena v pondělí 11. dubna. Do projektu se zapojily tři základní školy, ZŠ Pražská, ZŠ Václavské náměstí a ZŠ Mládeže. Děti čeká nejen výsadba, ale dlouhodobá spolupráce s lesníkem. Dokončení výsadby je naplánováno do velikonočních svátků.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Při obnově se počítá s výsadbou 6500 stromů v podobě sazenic, ale i odrostků. Vysazovat se bude směs listnatých stromů – dubů, javorů, habrů nebo lip. Obnova nebude spočívat pouze v umělém zalesnění, ale část zajistí sama příroda přirozeným zmlazením převážně javoru a dubu.

V podzimních měsících bude výsadba pokračovat. Stejně tak se navrátí technika a budou pokračovat těžební práce, a to v jižní části lesíku. Předpokládané dokončení lesnických prací je na jaře roku 2023. Následovat bude čtvrtá etapa, kdy se opraví lesní cesty a mostek přes potok Leska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…