Znojmo bude likvidovat plevel bez chemie. Nový stroj funguje na principu páry

24.08.2018 16:51

Plevel mezi dlažbou na chodníku se nelíbí nikomu a všichni s ním bojují. Znojmáci nyní v ulicích města uvidí nový stroj na jeho likvidaci, který funguje na principu páry a nevyužívá žádné chemikálie.

Znojmo bude likvidovat plevel bez chemie. Nový stroj funguje na principu páry
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Herbicidy jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na hubení plevelů. Dnes už se ale ví, že i při nejšetrnější aplikaci se při dešti dostává tato chemikálie do půdy a spodních vod. „Herbicidy bývají čím dál častěji označovány jako potenciální karcinogen, i proto jsme nechtěli na nic čekat, ale aktivně jsme udělali něco, abychom se k našemu zdraví a přírodě chovali šetrněji,“ vysvětluje nápad na pořízení speciálního stroje místostarosta Jakub Malačka.

Cena stroje včetně vysokotlakové myčky činí 542 000 korun. Pořízení na ekologickou likvidaci plevele uhradila společnost FCC Znojmo s.r.o., ve které má město Znojmo podíl a jejíž služby využívá k udržování pořádku v ulicích, zabezpečení svozu komunálního odpadu a odvozu velkoobjemového odpadu.

Stroj na likvidaci plevele ECLIP M funguje na principu páry a nevyužívá žádné chemikálie. Jedná se o jedinečnou technologii na omezení růstu plevelných rostlin. Rychlost účinku je přitom srovnatelný s chemickými přípravky, rostliny zasychají přibližně do 2 dnů. Navíc horká voda zasáhne pouze danou rostlinu a nijak dále neničí životní prostředí.

Přidanou hodnotou tohoto přístroje je i možnost mytí. U přístroje lze nastavit teplota 20–140 °C a tlak v rozmezí 3 až 200 barů. Lze tak se strojem nejen hubit plevel, ale také například čistit nejrůznější povrchy. Využít se dá například na čištění odpadkových košů, náhrobních kamenů, lze s ním také odstraňovat žvýkačky apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…