Znojmo bude patřit okurkám. Budou v perníku, vodce i marmeládě

05.08.2015 15:47

Okurkové speciality, farmářské trhy, gastroshow, soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku – Znojmo prostě bude patřit okurkám! Rodinnému stříbru Znojemska vzdají hold Slavnosti okurek již zítra a potrvají až do pátku.

Znojmo bude patřit okurkám. Budou v perníku, vodce i marmeládě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Do tradiční soutěže o Nejlepší sterilovanou okurku se nakonec přihlásilo neuvěřitelných dvacet sedm vzorků a o Nejlepší rychlokvašku se bude letos ucházet vzorků jedenáct! Hodnotící komise to tak nebude mít vůbec jednoduché, i vzhledem k předpovědi počasí. S trochou nadsázky se dá říci, že co vzorek, to 1°C ve stínu. Kdo bude vítězem soutěže, bude jasné už zítra. Soutěž startuje v půl čtvrté na Masarykově náměstí a výsledky budou vyhlášeny o dvě hodiny později.

Okurka jako hlavní ingredience se promítne i do degustačního menu, které bude přímo na Masarykově náměstí ve čtvrtek v rámci své gastroshow připravovat trojice známých šéfkuchařů – Václav Šmerda st., Roman Ťulpa a Jiří Lot. Těšit se můžete například na dušená vepřová líčka, smetanový okurkový krém a žemlový knedlík nebo na bramborové šišky s pečenou máslovou strouhankou, povidlovou omáčkou s badyánem a okurkovou marmeládu s rumem. Ochutnat budete moci i domácí okurkovo-cuketový perník s vanilkovým Sabayonem s bílým vínem (Semillon, pozdní sběr, Ledňáček říční – Znovín Znojmo).

O gastroshow nebudou ochuzeni ani návštěvníci, kteří dorazí v pátek. Okurkovo-šunkovou pěnu, studenou letní okurkovou polévku s koprem a marinované vepřové karé na okurkovém kuskusu jim v rámci degustačního menu připraví kuchaři z předního znojemského Hotelu Prestige.

Okurkové hody doplní speciální menu vybraných znojemských restaurací. Speciality z okurek si tu bude možné objednat až do 11. srpna. Nabídnou například pstruha po Znojemsku nebo okurkový sorbet s vodkou.

Slavnosti okurek doplní po oba dva dny farmářské trhy, k dobré náladě bude hrát flašinetář, a kdo bude chtít, může se svézt na historické bryčce tažené koňským spřežením. Chybět nebude ani baristické okénko – dozvíte se vše o kvalitní kávě a její přípravě. Večerní program patří koncertům – ve čtvrtek zahrají Šarivari Swing Band, v pátek pak kapely Sešup a Junior Band Pohořelice.

Slavnosti okurek připravily i speciální program pro děti pod názvem Uličník. Ten bude probíhat po celý páteční den na Velké Mikulášské.

Program Slavností okurek naleznete v příloze. Podrobnější informace naleznete na webu www.znojemskabeseda.cz nebo na facebooku Slavností okurek (https://www.facebook.com/events/1630423643906004/).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…