Znojmo se pustí do modernizace semaforů. Jde o první krok k lepší plynulosti provozu ve městě

06.03.2019 11:07

Doprava a kolony aut ve městě, to je nejpalčivější problém Znojma. Vyřešit ho má nejen vybudování obchvatu města, ale i nová smart řešení v dopravě. Město se do první etapy chytrého řízení semaforů pustí na jaře.

Znojmo se pustí do modernizace semaforů. Jde o první krok k lepší plynulosti provozu ve městě
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Prioritou číslo jedna zůstává dostavba obchvatu města. Nicméně díky chytrým řešením křižovatek, které se nabízejí, je možné zajistit lepší plynulost provozu na hlavním tahu městem. V první etapě přistoupíme výměně řadičů, tedy ovládacích jednotek semaforů, které jsou už za hranicí životnosti. Nové technologie navíc umožní programování semaforů online, takže na aktuální dopravní situaci ve Znojmě se bude moci reagovat prakticky okamžitě,“ vysvětluje starosta Znojma Jan Grois.

Větší komfort nabídnou i nové LED diody na dvou křižovatkách. Vysoce svítivé LED diody mají podstatně vyšší účinnost a většinu dodané energie reálně přemění ve světlo. Pro venkovní použití je další výhodou jas a barva světla. LED diody mají také delší životnost, což se v dlouhodobějším horizontu projevují na ekonomice provozu světelných křižovatek.

Do výměny řadičů na křižovatkách Pražská x Přímětická, nám. Svobody a Vídeňská x Dr. Milady Horákové x Průmyslová a do výměny světel semaforů na křižovatkách Coufalova x Havlíčkova a nám. Svobody investuje město 2,2 milionů korun. Zakázku bude realizovat firma Patriot, která podala formou e-aukce nejvýhodnější nabídku.

Nové řadiče na křižovatkách jsou prvním krokem k plynulejšímu provozu na průtahu městem. Tím dalším, který ale už bude v rukách Ředitelství silnic a dálnic, které spravuje hlavní tah městem. ŘSD by mělo v následujících letech v rámci oprav průtahu městem umístit do křižovatek nové smyčky, které snímají provoz v jednotlivých směrech křižovatky. Díky tomu bude možné nové smyčky a řadiče propojit tak, aby mohly automaticky reagovat na dopravní situaci a například v případě kolon v jednom směru upřednostnit tento směr díky zkrácenému intervalu pro červenou na semaforu na křižovatce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…