KDU-ČSL navrhuje omezit reklamy na půjčky, s výjimkou úvěrů na bydlení

05.06.2018 21:56

Poslanci KDU-ČSL navrhují úplný zákaz reklamy na spotřebitelské úvěry. Týkat by se měl reklam v televizi, rozhlase i tisku, dále pak online reklam.

 KDU-ČSL navrhuje omezit reklamy na půjčky, s výjimkou úvěrů na bydlení
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného má mít návrh zvláště preventivní dopad a přímo souvisí s aktuálně projednávanou novelou insolvenčního zákona. Jeho cílem je pomoci především lidem, kteří se ocitli ve finanční tísni – ti se totiž často ovlivněni reklamou pro půjčku impulzivně rozhodnou, aniž by měli dostatek informací o úrocích či sankcích za neplacení. Lidovci proto navrhují změnu zákona o reklamě, která by tento zákaz zavedla. Výjimku by naopak měly dostat reklamy na úvěry na bydlení.

„Reklamy často mluví o rychlých a snadných půjčkách. Půjčte si ještě dnes nebo peníze do hodiny - to jsou typické příklady nátlaku u reklam na spotřebitelské úvěry, kvůli kterému lidé mnohdy jednají impulzivně,“ vysvětluje poslanec Marek Výborný. Podle něj si lidé často kvůli dobře zacíleným reklamám své jednání dostatečně nepromyslí a neseznámí se například s podmínkami půjček jako je výše úroků nebo pokuty při neplacení. „Lidé se tak čím dál častěji dostávají do dluhových pastí a řeší splacení jedné půjčky jiným úvěrem. A to je velmi špatné řešení. V KDU-ČSL jako jednu z možností, jak tomu zabránit, vidíme právě omezení reklam na půjčky,“ dodal Výborný.

Návrh novely KDU-ČSL obsahuje jednu výjimku, a to reklamu na úvěry na bydlení. Ty jsou podle předkladatelů už nyní dostatečně regulovány – úvěr poskytuje stavební spořitelna podle zákona o stavebním spoření. Navíc je potřeba, aby byl úvěr zajištěn nemovitostí. Návrh také ponechává možnost umístit reklamu na půjčky v provozovnách, které jsou k tomu určené, případně ji spojit se sponzoringem veřejně prospěšných aktivit. Poskytovatelé úvěru si tak stále budou moct umístit reklamu do svých výloh.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…