Ministr Staněk prosadil téměř osm miliard na péči o kulturní dědictví

27.01.2019 12:03

Z důvodu trvalé potřeby péče o státní majetek významných kulturních institucí zřízených Ministerstvem kultury vláda schválila nový program „Péče o národní kulturní dědictví I.“.

 Ministr Staněk prosadil téměř osm miliard na péči o kulturní dědictví
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Tento program byl koncipován v souladu se Státní kulturní politikou na léta 2015 - 2020 (s výhledem do roku 2025). Do koncepce programu „Péče o národní kulturní dědictví I.“ je promítnuto také „programové prohlášení vlády“ z června 2018, ve kterém vláda deklaruje podporu organizacím zřizovaným Ministerstvem kultury, patřícím k tradičním základním pilířům české kultury.

„Podařilo se nám prosadit nový investiční program, který je zaměřen na významné projekty velkého rozsahu, jako je například památková obnova objektu Invalidovny v Praze, vybudování objektu Muzea železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží v Praze a realizace projektu Muzea umění Olomouc tzv. „SEFO“. Cílem nového programu „ Péče o národní kulturní dědictví I“ je rekonstrukce, dostavba a modernizace objektů, zvýšení technické úrovně prezentace sbírek muzeí, výstavba technicky dokonalejších depozitářů, opravy a údržba budov a zařízení, péče o nemovitý i movitý státní majetek mimořádné kulturní a historické hodnoty. Rozsáhlá a naprosto nezbytná rekonstrukce a rehabilitace nejvýznamnějších kulturních památek v České republice, si v letech 2019 až 2028 vyžádá náklady ve výši cca 7 873 miliardy korun. V letech 2019 a 2020 bude v rámci tohoto programu realizována příprava vybraných akcí a v letech 2021 – 2028 pak dojde k vlastní realizaci akcí,“ řekl Antonín Staněk.

V rámci programu „Péče o národní kulturní dědictví I.“ je v sedmi podprogramech prostřednictvím sedmnácti akcí řešena obnova a rozvoj materiálně technické základny vybraných národních kulturních institucí. U akcí Národního památkového ústavu se jedná o památkovou obnovu osmi objektů respektive areálů a o projektovou přípravu v areálu státního hradu Karlštejn, navazujícího na projekt IROP, který je 1. etapou obnovy objektu. U Národního divadla bude realizována rekonstrukce Nové scény a provozní budovy B a projektová příprava pro novostavbu servisního centra Národního divadla. Národní muzeum je zastoupeno rekonstrukcí Náprstkova muzea včetně výstavby nového velkokapacitního depozitáře. V rámci akce Muzeum železnice a elektrotechniky s novou expozicí pro Národní technické muzeum, budou využity stávající památkově chráněné budovy bývalého lokomotivního depa Masarykova nádraží a současně bude realizována výstavba nových objektů na volných plochách. Pro Národní galerii bude vybudován nový depozitář odpovídající současným galerijním požadavkům a budou zpracována všechny stupně projektové dokumentace na komplexní rekonstrukci Veletržního paláce. Muzeum umění Olomouc bude realizovat novou výstavbu tzv. Středoevropského fóra Olomouc a současně bude provedena rekonstrukce stávající budovy muzea, která bude s novou budovou Středoevropského fóra Olomouc propojena.

Pro Národní filmový archiv bude zrekonstruována čelní budova Nákladového nádraží na Žižkově pro umístění sídla této instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice