ANO: Ivana Dobešová monitorovala parlamentní volby v Kyrgyzstánu

10.10.2015 6:31

Dne 4. října proběhly v Kyrgyzstánu parlamentní volby, jejichž průběh monitorovalo v rámci mise OBSE/ODIHR také Parlamentní shromáždění OBSE.

ANO: Ivana Dobešová monitorovala parlamentní volby v Kyrgyzstánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Dobešová(ANO)

Vedením této parlamentní mise byla pověřena vedoucí Stálé delegace Parlamentu ČR do PS OBSE a místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE poslankyně Ivana Dobešová. Kromě ní se pozorování voleb zúčastnili i další členové české parlamentní delegace do této mezinárodní organizace: poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a senátoři Jan Horník a Petr Gawlas. Česká delegace monitorovala průběh voleb v hlavním městě Biškeku a v oblasti Issyk – Ata.

Samotnému volebnímu dni předcházely dvoudenní brífinky se zástupci jednotlivých parlamentních stran, Centrální volební komise, občanské společnosti, a také s dlouhodobými pozorovateli OBSE v Kyrgyzstánu. Panel zaměřený na setkání s představiteli médií moderovala poslankyně Ivana Dobešová. Jakožto vedoucí pozorovatelské mise se také účastnila jednání s vedoucím Centra OBSE v Biškeku velvyslancem Sergejem Kapinosem, pozorovateli Meziparlamentního shromáždění CIS, a účastnila se též oficiálních vyjednávání delegací Parlamentního shromáždění OBSE, Parlamentního shromáždění Rady Evropy, Evropského parlamentu a ODIHR o konečném znění výsledné zprávy OBSE/ODIHR k průběhu voleb v Kyrgyzstánu.

V rámci mise rovněž vedoucí delegace Ivana Dobešová navštívila Akademii OBSE v Biškeku, kde se mimo setkání s jejím ředitelem Maximem Rybakovem zúčastnila také besedy se studenty postgraduálního studia. V závěru pozorovatelské mise poslankyni Ivanu Dobešovou spolu s dalšími vedoucími misí oficiálně přijal prezident Kyrgyzstánu Almazbek Atambaev.

Parlamentní volby v Kyrgyzstánu byly unikátní tím, že hlasování probíhalo poprvé v historii této země s použitím nejmodernější elektronické a biometrické technologie, která doposud nebyla použita ani ve vyspělých evropských zemích. Tento způsob hlasování s sebou nicméně přinesl mimo jiné i některé technické problémy, na které upozornila ve své výsledné zprávě monitorovací mise OBSE/ODIHR. Na závěrečné tiskové konferenci, která proběhla za přítomnosti předních kyrgyzských médií, přednesla závěry a doporučení OBSE spolu se speciálním koordinátorem a vedoucím krátkodobé pozorovatelské mise Ignaciem Sanchezem Amorem (Španělsko), vedoucí delegace PACE Marixtell Mateu Pi (Andora) a vedoucím delegace Evropského parlamentu Ryszardem Czarneckim (Polsko) také vedoucí delegace PS OBSE poslankyně Ivana Dobešová. Mimo jiné zmínila roli médií v průběhu volební kampaně, což v oblasti Středí Asie není zcela obvyklé, a dále ocenila velký zájem nezávislých pozorovatelů jak na mezinárodní úrovni, tak z řad politických stran a veřejných institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích