ANO: Koalice v Olomouci nepovede ke změně politické reprezentace a celkové politické kultury

24.10.2014 13:12

Vyjádření hnutí ANO 2011 k uzavření koaliční smlouvy v Olomouci

ANO: Koalice v Olomouci nepovede ke změně politické reprezentace a celkové politické kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Politické hnutí ANO demokraticky respektuje vůli čtyř politických stran ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ke koaliční spolupráci v nadcházejícím volebním období. Podle našeho názoru však neodráží zájmy občanů vyjádřené ve volebním výsledku a nepovede k faktické změně politické reprezentace a celkové politické kultury na úrovni města Olomouce.

Politické strany, které zde dvacet let systematicky vytvářely neprůhledné mocensko-ekonomické struktury a přivedly město do současné ekonomické krize, teď společně deklarují snahu o otevřenost občanům a nutnost ekonomických úspor. Proč tak nečinily v uplynulých volebních obdobích, zejména přihlédneme-li k personálnímu složení, je legitimní otázka, na kterou budou chtít občané i opozice znát odpověď. Hnutí ANO se vší odpovědností vůči svým voličům přijímá roli nesmlouvavé a konstruktivní opozice, která spolu s dalšími zástupci občanských hnutí získala nebývale silný mandát.

Hnutí ANO se důrazně ohrazuje proti opakovaně zveřejňovaným nepravdivým prohlášením některých zástupců čtyřkoalice. Hnutí ANO, jako vítězi voleb, bylo ze strany ČSSD nabídnuto vyjednávání o sestavení společné trojkoalice, avšak s podmínkou obsazení postu primátora panem Antonínem Staňkem (ČSSD). V případě odmítnutí nám bylo sděleno, že je připraven projekt čtyřkoalice s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Na prvním a jediném setkání se zástupci ČSSD v neděli odpoledne jsme přednesli a vysvětlili svůj návrh na složení koaliční rady. V něm jsme akceptovali vzdání se postu primátora a navrhli poměr členů rady v nadpolovičním zastoupení pro hnutí ANO. Jediným cílem, který jsme také protistraně sdělili, bylo zajištění kontroly nad řádným čerpáním evropských dotací za situace, kdy evropské miliardy putují do Olomouce převážně z resortů spravovaných hnutím ANO. Podotýkáme, že škody vzniklé špatným řízením evropských projektů a manipulací s veřejnými zakázkami v Olomouci přesahují 70 miliónů Kč. O dalších 60-100 miliónů město přijde tím, že přidělené prostředky nestihne vyčerpat!! ČSSD tento návrh nejenže neodmítla, ale vyzvala nás k oslovení třetího koaličního partnera. V té chvíli jsme netušili, že již byla vyjednána dohoda o společné čtyřkoalici.

Zástupci hnutí ANO (z dnešního pohledu opravdu naivně) postupovali při vyjednávání způsobem, na kterém se se svými partnery podáním ruky dohodli. Zcela účelové a lživé jsou výroky o tom, že ANO nepředložilo svou představu o personálním obsazení či programových prioritách. Nikdo se nás na tyto věci neptal a nikdo nám ani nesděloval své konkrétní představy. Odmítáme tvrzení o arogantním vystupování vyjednávačů hnutí. Celé „vyjednávání“, s přihlédnutím k dnes již známým faktům, považujeme za zinscenované mediální divadlo. Vyzýváme zástupce čtyřkoalice, aby své politické kroky zbaběle nezamlžovali lživým osočování hnutí ANO a převzali za ně svou plnou odpovědnost před voliči i občany. Po seznámení se s politickou realitou v Olomouci tak činíme bez pocitu jakékoliv osobní křivdy.

V kontextu výše uvedeného jen doplňujeme, že zveřejněné programové priority čtyřkoalice ze 100% kopírují programové priority hnutí ANO dostupné na www.anoolomouc.cz/program-2014. Nelze se tak ani náznakem odvolávat na programovou různorodost a vznik čtyřkoalice je veřejností správně označován za pokračující mocenský monopol úzké zájmové skupiny nad městem Olomoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.