ANO: Odmítáme zdražení vývozu komunálního odpadu

13.12.2021 21:32 | Tisková zpráva

Pražští zastupitelé Hnutí ANO zásadně nesouhlasí s chystaným zdražením vývozu komunálního odpadu v Praze. Současné vedení Prahy už v tomto období stihlo Pražanům několikrát zdražit vodu o 8 %, jízdenky na MHD o 25 %, nájemné v obecních bytech až o 130 %, P+R parkoviště někde až na pětinásobek.

ANO: Odmítáme zdražení vývozu komunálního odpadu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Zdražení vývozu komunálního odpadu neúměrně zatíží obyvatele pražských sídlišť a dopadne zvláště na mladé rodiny, seniory a sociálně slabé skupiny obyvatel.

Prosincové Zastupitelstvo hl.m.Prahy má Pražanům nadělit nepříjemný vánoční dárek. Koalice primátora Zdeňka Hřiba se dohaduje o tzv. koeficientu ceny za litr odpadu. Piráti chtějí o něco nižší sazbu 0,40 Kč, zbytek koalice dokonce 0,50 Kč. Obě varianty, ale znamenají zdražení vývozu odpadů hlavně pro obyvatele na sídlištích. Pocítí to mladé rodiny, senioři a sociálně slabé skupiny. Ti všichni si připlatí v návrhu Pirátů ročně 240 Kč na osobu, v návrhu zbytku koalice dokonce 421 Kč na osobu. Je paradox, že by se mělo platit víc peněz za to, co okolo nás je. Nepořádek kolem kontejnerů, přeplněné koše a popelnice.

Hnutí ANO se zdražením zásadně nesouhlasí. Koalice už Pražanům za uplynulé 3 roky stihla zdražit, co mohla. Nemluvě o současné situaci, na kterou vedení magistrátu vliv nemá, ale na obyvatele dopadá velmi tvrdě i zdražování energií, pohonných hmot či potravin.

Pokud jde o odvoz odpadů, pražská koalice i zmíněné odpady zdražila v minulých letech o cca 30 %. Další plánované zdražení by bylo až o 90 % a s tím nelze souhlasit. Ve čtvrtek na jednání Zastupitelstva předložíme konstruktivní návrh, jak situaci řešit jinak, bez dopadu na peněženky Pražanů, které už dnes jsou v případě mnoha rodin velmi zatížené.

Kromě odpadů bude na programu celá řada dalších bodů, ke kterým máme výhrady nebo dotazy. Jedná se zejména o:

1) Další navýšení cen vodného a stočného, které dnes projednala Rada hl.m.Prahy. Vodné se má navýšit o 2 %, stočné o 10,7 %, což v praxi znamená celkově nárůst o 252 Kč za osobu na rok.

3) Probíhající výměna mobiliáře MHD po ukončení smlouvy s JCDecaux. Ta nabrala výrazné zpoždění a je více než dvojnásobně drahá, také se vůbec neví, kdo a za jakých podmínek bude přístřešky spravovat a hlavně pronajímat na nich reklamu.

Bojíme se, že budeme mít nejdražší zastávky na světě, cena jedné se zvýšila z 325 tisíc korun na třičtvrtě milionu. Srovnatelné zastávky se světelnými reklamními panely přitom stojí běžně na internetu do 200 tisíc korun. A děsí nás to, že by se o zastávky měl starat dopravní podnik, když není schopen za 30 let vyměnit své zastávky.

4) Bude nás zajímat konkrétní obsah a kroky Prahy v nově uzavíraném memorandu o spolupráci se středočeským krajem.

5) Budeme se ptát paní radní Marvanové, jak to je s nedávno přijatou novou vyhláškou ohledně loterií, protože se v tisku objevilo, že s ní má problém antimonopolní úřad. Přitom přímo v usnesení měla za úkol s tímto úřadem vyhlášku projednat s kladným výsledkem ještě před její účinností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…