Adamec (ODS): Budeme se potýkat s novým nastavením energetické legislativy

02.06.2022 14:15

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2022 k energetickému zákonu

Adamec (ODS): Budeme se potýkat s novým nastavením energetické legislativy
Foto: ODS
Popisek: Ivan Adamec

Vážení páni ministři, kolegyně, kolegové,

tak pan ministr financí tady vysvětlil základní princip obsahu zákona, který máme v tuto chvíli předložen ke schválení. Já bych se ho pokusil doplnit v tom smyslu, co vlastně včera proběhlo na hospodářském výboru. Chtěl bych také potvrdit slova pana poslance Kubíčka, že nás čeká na rozdíl od jiných, kteří budou mít možná milostivé léto, tak nás čeká horké léto. Hospodářský výbor, protože se budeme muset potýkat s novým nastavením energetické legislativy. To je realita, která nás čeká, která nás nemine, a tak s tím budeme muset počítat.

Co se týká toho projednání, tak diskuze trvala cirka hodinu a čtvrt k tomuto návrhu zákona s tím, že jsme se rozhodli, že podpoříme pozměňující návrh, který podala skupina poslanců z hospodářského výboru se mnou v čele, který se týká Energetického regulačního úřadu. Navrhujeme tam změnit pravomoci a postavení Rady Energetického regulačního úřadu, a ty důvody jsou zcela prosté.

Pokud jste sledovali situaci s pádem Bohemia Energy, tak jste zjistili a členové hospodářského výboru to zjistili již dříve, že tím, že jsme z Rady udělali kolektivní orgán s kolektivní odpovědností, tak se z toho stala kolektivní nezodpovědnost. To je potřeba takto vnímat. My jsme říkali, že ten systém je nastaven nedobře, že je potřeba ho změnit, že bude muset být někdo zodpovědný za rozhodování Energetického úřadu tak, aby bylo v souladu se zákony. Bude tam, je tam nastavena možnost odvolání jednotlivých členů a vlastně předseda Rady se zároveň stává jakýmsi ředitelem úřadu, v našem případě regulačního úřadu. A více méně ta zodpovědnost je na konkrétních osobách.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Podle mě je to správně, já si pamatuji na ten výkyv, když se to stalo. Tehdy vlastně skončila paní předsedkyně Vitásková, tak tehdy jsme změnili ten systém na kolektivní orgán. Ukázalo se, že v době krize tento kolektivní orgán prostě nefunguje. Neplní své pravomoci a ani neměli zájem, když říkali, že mají kompetence, abychom ty kompetence tady v Poslanecké sněmovně upravili. Ten pozměňovací návrh více méně schválili všichni přítomní členové hospodářského výboru a já musím říct, že ta materie není úplně jednoduchá.

Chápu, že řada z nás se v energetice nepohybuje, a že to téma jim možná není úplně vlastní a on je to opravdu složitý proces, protože jsme nastavili takové procesy, které po nás vyžadovala Evropská unie. A ty procesy skutečně nejsou jednoduché. Takže některé věci, které se zdají, že se dají udělat velmi snadno, tak realita taková není a chtěl bych připomenout, že právě jsme si schválili někdy před týdnem, nebo kdy to bylo, nouzový stav a nařízení pana ministra o plnění těch zásobníků může fungovat takto pouze v nouzovém stavu, který nám za pár dní opět skončí. Je potřeba to upravit zákonem a tento zákon takto připraven je.

Požádal bych Poslaneckou sněmovnu, aby podpořila tento návrh zákona včetně pozměňovacího návrhu, který schválil hospodářský výbor, protože je to ku prospěchu České republiky a našich občanů.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…