Adamec (ODS): Je třeba stanovit podíl státu na krytí nárůstu cen

23.07.2022 10:53 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rozdílu cen vstupních zdroljů v době podání nabídky a realizace veřejné zakázky

Adamec (ODS): Je třeba stanovit podíl státu na krytí nárůstu cen
Foto: ODS
Popisek: Ivan Adamec

Další firmou, kterou jsem v nedávné době v Královéhradeckém kraji navštívil, byla společnost MEDIS Holding, a.s., jejíž hlavní činností je stavebnictví. To, co je trápí v současnosti nejvíce, je nárůst cen energií, a to zejména s ohledem na to, že MEDIS, se významně zapojil k využívání ekologicky šetrných energetických zdrojů (např. plyn)

Rovněž rozkolísanost cen stavebního materiálu ohrožuje ekonomickou stabilitu společnosti, jakožto realizátora zejména liniových staveb (silnic, dálnic, železnice) – tedy převážně státních zakázek, jejichž příprava se mnohdy počítá na roky, a nabídková cena je specifikována na jejím počátku. V době, kdy dochází na vlastní realizaci, jsou však ceny vstupních komponent velmi odlišné od doby při vzniku kalkulace a podání nabídky.

Politickým úkolem je najít mechanismus, který zaručí stabilní energetickou politiku státu vůči takovým zakázkám a stanoví podíl státu na krytí nárůstu cen. Jednal jsem v tomto duchu s kolegy na hospodářském výboru i v plénu poslanecké sněmovny při přípravě novely energetického zákona. Byla již sněmovnou schválena a je pro vládu nástrojem, který ji v případě potřeby umožní přijmout potřebná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…