Adamec (ODS): Nemá význam opravdu každou lidskou činnost svazovat speciálním zákonem

09.11.2016 20:00

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 11. 2016

Adamec (ODS): Nemá význam opravdu každou lidskou činnost svazovat speciálním zákonem
Foto: ODS
Popisek: ODS

Děkuji, paní předsedající. Hezký podvečer, dámy a pánové. No, já hned úvodem chci říci, že proti zahrádkářům a jejich činnosti osobně vůbec nic nemám. Ale na druhou stranu jsem tady včera zaslechl poprvé, že přeřazujeme tento zákon mimo ten původní pořad, tak to jsem opravdu trochu nepochopil a nechápu to doteď.

Já bych možná nejdříve obecně řekl pár věcí. Víte, já jsem před deseti lety při svém působení v horní komoře Parlamentu České republiky se setkával s názory, že náš právní řád se zbytečně zapleveluje speciálními zákony, že zákonů máme moc, že tady je neustálá snaha každou lidskou činnost podrobit speciálnímu zákonu a že takto by to do budoucna dál nešlo.

Dokonce si vzpomínám na návštěvu tehdejšího prezidenta pana Václava Klause, který na toto téma mluvil na plénu Senátu Parlamentu České republiky a za patřičných ovací senátorů, kteří mu dali za pravdu, že je potřeba zákony spíše rušit, zjednodušovat a nedělat náš právní systém stále složitějším. Paradoxně mu nejvíce tleskali ti senátoři, kteří měli tu snahu největší tak se chovat.

Já si myslím, že nemá význam opravdu každou lidskou činnost svazovat speciálním zákonem a je mi úplně jedno, co mají v Německu nebo v Polsku. Já si myslím, že tady ty podmínky máme nějaké, nakonec zahrádkáři fungují v těch městech a obcích, znám to z vlastní zkušenosti, nikdy jsem nenarazil na nějaký zvláštní problém. Možná jediný byly ty pozemky. A to je potřeba říci, že tady podle mne tímto návrhem zákona zase budeme dělat malinko problémy, protože jsou dva druhy zahrádkářů, a to jsou ti, kteří mají vlastní pozemky, vlastní zahrady, mimochodem i já jsem zahrádkář, jsem spoluvlastníkem velké zahrady u rodinného domku a nevidím důvod, proč by nějaký zákon mi měl říkat, jak se mám chovat na zahrádce. Takže tady už vidím, že zakládáme další nerovnosti.

Mimochodem, milión našich občanů se zabývá zahrádkářskou činností, ale registrovaných je jenom 150 tisíc. No tak jako tohle už mi trošku nehraje.

Já musím tedy říci, že paradoxně když ten zákon nepřijmeme, tak se nestane vůbec nic, a když ho přijmeme, tak se nestane také vůbec nic, tak je otázka, proč takovýto návrh zákona přijímáme.

Možná bych se zastavil u stanoviska vlády. Je tam neutrální stanovisko. A já bych si možná přál nejenom jako opoziční poslanec, aby vláda projevovala více odvahy k těmto návrhům, a není to tak, že se pak k tomu připodepíší významní činitelé vlády jenom proto, aby byl klid v poslaneckém klubu a aby se prosadily takovéto věci, protože když tady čtu, že navrhovaná právní úprava může do jisté míry se jevit jako nadbytečná, neboť stávající normy veřejného i soukromého práva poskytují dostatečný prostor pro realizaci zahrádkářské činnosti, tak nechápu, proč je tam "může do jisté míry". Já si myslím, že máme dostatek obecných zákonů na to, aby zahrádkáři mohli fungovat. Já se děsím toho, že za chvilku budeme schvalovat zákony pro oddíly basketbalu, pro další lidské činnosti, a nakonec všechno bude řízeno (?) zákony a budeme se z toho divit.

Já si myslím, že skutečně bychom neměli přijímat nadbytečné zákony. Chápu snahu zahrádkářů. Nic proti jejich činnosti nemám, naopak ji podporuji.

K tomu, co tady říkal poslanec Velebný - no, dalo by se s tím polemizovat v mnoha bodech, jestli vždycky ta činnost je únosná nebo není, nebo jak se to děje v těch zahrádkářských koloniích, já si nejsem tak jistý, že všechno to, co tady bylo řečeno, je úplně stoprocentní pravda, ale myslím si, že samozřejmě předkladatel to míní pozitivně a rozhodně nemyslí, že by nás chtěl uvést do nějakých pochybností tímto způsobem, ale já tedy musím říci, že opravdu, nezlobte se na mě, jako jestli chceme pokračovat tímto způsobem, tak si myslím, že je to špatně pro budoucnost, a jestliže teď lidé říkají, že prostě právní řád je problém, vymahatelnost práva je pořád velký problém, trvá to dlouho, nakonec řada našich občanů se ani prostě toho práva nedomůže, protože mezitím třeba zemřou nebo přestanou vnímat ten problém. Máme tady případy, které se řeší více jak deset let. Já si myslím, že skutečně toto bychom neměli dělat a i v případě to, že nemám nic proti zahrádkářské činnosti, naopak si myslím, že je to dobře, ale také se změnily ty činnosti těch zahrádkářů trošku, doba se posunula někam jinam.

Já si myslím, že - a řeknu to zcela otevřeně - a chápu, že pokud si to koalice prosadí, tak tento návrh zákona bude a já si myslím, že je potřeba vyřešit pozemky, ať jim stát ty pozemky prodá nebo ať jim udělá takové nájemní smlouvy, aby neměli pocit ohrožení, ale rozhodně máme tady dva druhy zahrádkářů, jedny ty, co vlastní, druhé ty, co nevlastní, a ti, co nevlastní na to budou mít vlastní zákon.

Nezlobte se na mě, já navrhuji zamítnout tento návrh zákona v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.